Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doodgewaan­de kat ziet baasje na 6 jaar terug in Ierland

Poezenopva­ng zoekt 1.000 euro om reis te betalen

- JAN BRYS www.catdet.be

Odette Dendas van poezenopva­ng Catdet Brasschaat is op zoek naar 1.000 euro om kater Puzz terug bij baasje Nicky De Prins in Ierland te krijgen. De kat werd in Brasschaat binnengebr­acht nadat hij een tijdje in Antwerpen had gezeten.

Het is een zeer merkwaardi­g verhaal. “Vorige week vrijdag werd Puzz hier binnengebr­acht. Hij zal al vier maanden in de inkomhal van een appartemen­tsgebouw in Antwerpen. Daar sliep hij op en kussen in de gang en kreeg hij eten van de bewoners van de blok. Volgens de chip zou zijn baasje Nicky De Prins uit de Jan Van Rijswijkla­an in Antwerpen zijn. Een kennis van mij wilde hem terug bij het baasje krijgen, maar die Nicky De Prins bleek niet meer op het gevonden adres te wonen. De kat werd hier binnen gebracht en via alle mogelijke kanalen gingen wij op zoek naar Nicky De Prins. Verschille­nde mensen vonden haar en contacteer­den haar. Nicky belde mij meteen op”, vertelt Odette Dendas van Catdet.

“Nicky De Prins was zes jaar geleden naar Ierland verhuisd, naar Galway aan de westkust. Ze had drie katten en kon er twee meenemen. Puzz meenemen was blijkbaar niet te doen. Het dier was in alle staten. Nicky liet hem dan maar bij kennissen achter. Maar van die kennissen kreeg ze na vijf maanden al te horen dat Puzz dood was, geëlektroc­uteerd, zo zei men haar. Nu is natuurlijk de vraag waar Puzz al die resterende tijd heeft gezeten. Niemand heeft hem geclaimd tot nu toe”, vervolgt Odette.

Vliegtuig Er werd een fundraisin­g opgezet om 1.000 euro bij elkaar te krijgen. “We gaan de kat nu eerst

laten inenten. Dan moet hij nog eens ontvlooid worden. Hij is al ontwormd. We zouden het liefst iemand vinden die bereid is hem in een speciale bak mee te nemen in het vliegtuig. Nicky kijkt er in ieder geval naar uit, ook al is de kans klein dat Puzz haar nog herkent. Maar het is een zeer sociaal dier”, zegt Odette.

Odette Dendas wil absoluut toestanden zoals eerder met het katje Li vermijden. “Alles moet administra­tief in orde zijn. Dat diertje kwam van buiten Europa en moest dus zes maanden in quarantain­e. Dat is niet gebeurd. Hoe dan ook, dit is een zeer bijzonder verhaal. Het doet me denken aan de kat die ik enkele jaren geleden binnen kreeg. Die was in Kortrijk in een vrachtwage­n gesukkeld en er pas uitgeraakt in Schoten. We plaatsten toen foto’s op Facebook en dezelfde dag nog belde de eigenares me. Ze is haar kat diezelfde dag ook nog komen ophalen”, herinnert Odette zich.

Catdet draait volledig op vrijwillig­erswerk. “Ik heb op dit ogenblik twintig bewoners in mijn asiel. Acht zitten er bij mij binnen. Dat kost handenvol geld. Ik steek er maandelijk­s tussen de 500 en de 800 euro in. Alle steun is uiteraard welkom. Ik ben hier zeven jaar geleden begonnen en heb in totaal toch al vierhonder­d katten aan een nieuw baasje geholpen. Er zitten er hier die absoluut niet aarden bij mensen. Zo heb ik een bewoner die al drie keer is terug gebracht. Ik heb ook koppeltjes die ik niet uit elkaar haal.”

Odette Dendas Poezenopva­ng Catdet “We gaan de kat nu eerst laten inenten. We zouden het liefst iemand vinden die bereid is hem in een speciale bak mee te nemen in het vliegtuig.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Odette Dendas en medewerkst­er Ina Schoepen met kater Puzz.
FOTO JAN BRYS Odette Dendas en medewerkst­er Ina Schoepen met kater Puzz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium