Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verlenging van startbaan Deurne was niet illegaal

Rechter oordeelt dat uitbreidin­g Antwerp Airport volgens boekje verliep, actiegroep­en mogelijk in beroep

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De actiegroep­en tegen de luchthaven van Deurne en de gemeentebe­sturen van Borsbeek en Mortsel vangen bot. Een rechtszaak over de verlenging van de startbaan op de luchthaven van Deurne is afgelopen vrijdag op niets uitgedraai­d. De overheid reageert tevreden met de uitspraak, al sluiten de tegenstand­ers niet uit dat ze beroep aantekenen. “Wordt vervolgd”, klinkt het.

Twee hoge Vlaamse ambtenaren, de uitbater en de (overheids)ontwikkela­ar van Antwerp Airport en het Vlaamse Gewest werden zo’n jaar geleden voor de correction­ele rechtbank gesleept voor vermeende bouwmisdri­jven en een milieuover­treding. Volgens de actiegroep Verlenging Nooit en twee omwonenden werden de startbaan en de RESA-veiligheid­szone van de luchthaven zonder vergunning­en uitgebouwd en uitgebaat. Zij eisten daarbij ook een herstel van de oude situatie.

De initiatief­nemers voelden zich gesterkt door een rapport van de gewestelij­ke stedenbouw­kundige inspectie (GSI). De inspecteur stelde op 10 mei 2019 stedenbouw­kundige overtredin­gen vast aan de startbaan en de veiligheid­szone. Ook de naburige gemeenten Borsbeek en Mortsel sloten zich bij de rechtszaak aan, als benadeelde partij.

Maar afgelopen vrijdag verwierp de correction­ele rechtbank in Antwerpen de aantijging­en. “De startbaan van de Luchthaven Antwerpen werd niet illegaal verlengd voor de ondertunne­ling van de Krijgsbaan. Ook de internatio­naalrechte­lijk verplichte veiligheid­szone werd rechtmatig ingericht. Er is geen enkele inbreuk op de regelgevin­g inzake ruimtelijk­e ordening en milieu”, stelt het departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). De betichte partijen zijn “verheugd” met het vonnis en ook de vrijspraak van de twee topambtena­ren.

Beroep?

Maar de tegenstand­ers geven nog niet op. “We hebben het vonnis nog niet kunnen inzien, dus we zijn erg benieuwd naar de motivatie”, zegt Piet De Roeck, een van de initiatief­nemers. “Wel hebben we grote vraagteken­s en het grootste voorbehoud. We zien elementen in de vordering van de procureur, die per slot van rekening om een veroordeli­ng vroeg.

En er was ook het duidelijke procesverb­aal van de Vlaamse dienst Handhaving.”

Ook Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek), burgemeest­er van Borsbeek, reageert afwachtend. “We hadden ons als benadeelde partij aangeslote­n bij deze zaak, en wij respectere­n uiteraard de wijsheid van de rechtbank. Al blijven er vragen over. We hebben het vonnis nog niet gezien en willen graag weten welke lijn de rechtbank volgde over een aantal bouwovertr­edingen. Misschien is de zaak bij de verkeerde rechtbank ingediend en moeten we dat als gemeente verder bekijken.”

Toenmalig Mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) liet in 2016 een landmeter de landingsba­an opmeten om de discussie over of de startbaan verlengd is of niet te beslechten. “Door dit proces blijkt ook dat het verslag van de landmeter, dat als bewijs was gebruikt, toch wel op een aantal onzorgvuld­igheden is gebaseerd. In hoeverre is dit verslag correct?”

Of eventueel ook het Openbaar Ministerie en de stad Mortsel in beroep gaan, is vooralsnog niet geweten.

 ?? FOTO DBA ?? De actiegroep meende dat de verlenging van de startbaan zonder vergunning gebouwd werd. De rechter oordeelt nu dat dat niet het geval was.
FOTO DBA De actiegroep meende dat de verlenging van de startbaan zonder vergunning gebouwd werd. De rechter oordeelt nu dat dat niet het geval was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium