Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pastoor (88) overvallen door man die hij eerder geld had geleend

88-jarige pastoor bestolen door man die hij eerder geld had geleend

- JAN BRYS

De 88-jarige Frans Van Thillo, pastoor op rust in Maria-ter-Heide, is zondag van 300 euro beroofd door een man die vorig jaar 50 euro van Van Thillo had gekregen en die de centen nu zogezegd kwam terugbreng­en.

Frans Van Thillo is nog sterk onder de indruk. Parochieme­dewerker Christian Burette doet het hele verhaal. “Zondag werd er aan de deur gebeld. Frans was alleen thuis. In de camera was blijkbaar niet te zien wie er aan de deur stond. Frans deed open en zag een man aan wie hij vorig jaar 50 euro had gegeven. Die man was toen geld komen vragen in de veronderst­elling dat een pastoor dat toch niet kan weigeren. Frans was toen zo vriendelij­k de man 50 euro te geven. De man beloofde het geld later terug te brengen”, zo vertelt Christian Burette.

“En inderdaad, zondag stond die man opnieuw voor de deur. Hij wilde het geld teruggeven, maar stelde voor om kerstkaart­en te verkopen voor een bedrag van 50 euro. Frans vond dat nogal veel en stelde voor er 20 euro voor te geven. Hij ging naar achter om die 20 euro te halen. Toen hij terug bij de man kwam, zag die man dat er meer geld in de portefeuil­le van Frans zat. Hij griste het eruit en verdween. De pastoor bleef verbouwere­erd achter, hij wilde zich niet verzetten uit angst voor geweld”, gaat Christian verder.

Eerder al overvallen

Het is niet de eerste keer dat Frans Van Thillo beroofd wordt. In 2014 al werd hij overvallen. De dader, een Brasschate­naar werd kort nadien opgepakt.

“Frans was zwaar onder de indruk. We hebben hem al dikwijls gezegd dat hij de deur niet mag openen als hij alleen thuis is.

Maar iedereen die Frans een beetje kent, weet dat hij de mensen altijd wil helpen. Zo is hij nu eenmaal”, vervolgt Christian Burette.

Brasschaat­s korpschef Barbara Cloet stelt dat de zaak in onderzoek is. “Het gaat om een diefstal van 300 euro. Geweld werd er niet gebruikt. De mensen uit Maria-ter-Heide hebben al via het Buurtinfor­matienetwe­rk (BIN) gevraagd of er geen info te verzamelen is”, aldus de korpschef.

Frans Van Thillo is bijzonder geliefd in de parochie Maria-terHeide. Op 2 september 2018 werd hij nog gevierd toen hij zestig jaar priester was. Geschenken wilde hij toen niet, wel een gift voor de verfraaiin­g van de kerk.

Christian Burette Parochieme­dewerker “De man nam het geld uit Frans’ portefeuil­le. Hij wilde niet zich verzetten tegen de dief, uit angst voor geweld.”

 ?? FOTO JAN BRYS ??
FOTO JAN BRYS
 ?? FOTO JAN BRYS ?? Frans Van Thillo in de kapel van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen.
FOTO JAN BRYS Frans Van Thillo in de kapel van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium