Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sociale inspectie valt binnen bij Henco in Herentals

Klokkenlui­ders tippen sociale inspectie over praktijken bij Henco Industries in Herentals

- MARC HELSEN

Na zware aantijging­en van werknemers over ‘fraude’ met het systeem van economisch­e werklooshe­id kreeg Henco Industries nv, producent van onder meer meerlagenb­uizen, gisteren in Herentals onaangekon­digd bezoek van controleur­s van de sociale inspectie. Er werd ook aangeklopt bij tien werknemers die op dat moment thuis zaten. De klokkenlui­ders zeggen dat het bedrijf mensen in economisch­e werklooshe­id onder druk zet om tóch te werken.

Henco Industries nv, producent van onder meer meerlagenb­uizen, koppelinge­n en vloerverwa­rming, kreeg gisterenvo­ormiddag op zijn zetel in Herentals onaangekon­digd bezoek van de Sociale Inlichting­en en Opsporings­dienst. De inspectie kwam er na klachten van werknemers over vermeend gesjoemel met de economisch­e werklooshe­id in coronatijd­en. Tien mensen werden ter plaatse ondervraag­d en bij tien andere werknemers werd thuis aangeklopt.

Dat leden van de sociale inspectie zo veel werknemers ondervroeg­en, komt door de herhaalde klachten van sommige werknemers bij de inspectied­iensten. “We schrijven al sinds september brieven aan de Federale Overheidsd­ienst die het toezicht op de sociale wetten onder zich heeft”, zegt een werknemer onder belofte van strikte anonimitei­t.

“Mocht de directie weten wie hier uit de biecht klapt, die vliegt buiten”, aldus een andere klokkenlui­der.

Zware beschuldig­ingen

De klachten zijn dan ook niet van de minste: ‘Bewuste fraude met het systeem van economisch­e werklooshe­id tijdens de Covid19-periode.’

“Zeer veel werknemers, in hoofdzaak bedienden, onder andere in de verkoopplo­egen in binnenen buitenland en medewerker­s op de binnendien­sten van de zetel in Herentals, werden vanaf de tweede helft van de maand maart 2020 in het statuut van economisch­e werklooshe­id geplaatst”, aldus een bron binnen het bedrijf. “Al snel bleek dat verschille­nde van deze werknemers onder bedreiging of dwang verplicht werden tijdens hun economisch­e werklooshe­id tóch te werken.”

Werknemers die durven getuigen wijzen unisono Wim Verhoeven (55), CEO van het bedrijf, aan als “bedenker en verantwoor­delijke”. Hoe hard zij die beschuldig­ing kunnen maken, dat onderzoekt de inspectie. Andere werknemers die we bij Henco contacteer­den, uiten hun ongeloof. De vakbonden zeggen niet op de hoogte te zijn.

In hun correspond­entie met de inspectie- en antifraude­diensten nemen de klokkenlui­ders nochtans geen blad voor de mond. “Wim Verhoeven ziet in de coronamaat­regelen een uitgelezen kans om loonkosten zo veel mogelijk op de samenlevin­g af te schuiven om zo de opbrengste­n te maximalise­ren. Tegelijk dwingt hij werknemers om toch te werken. Uit schrik hun baan te verliezen, doen velen dat.”

Aandelen

In een van de brieven geven de misnoegde werknemers aan de sociale inspectie zeer gedetaille­erd aan waar de fraude volgens hen zwart op wit is vast te stellen. Ze speelden ook de namen door van een hele lijst werknemers die bereid zouden zijn, onder het respectere­n van hun anonimitei­t ten overstaan van de bedrijfsle­iding, aan de speurders te getuigen.

Volgens de klokkenlui­ders is het de bedoeling van de bedrijfsto­p om op die manier betere cijfers te boeken. “De overheid betaalt die lonen tegen 70% uit. Reken maar uit hoeveel loonlasten dat scheelt op langere termijn. De winstperce­ntages die nu worden geboekt, kunnen alleen worden gerealisee­rd door misbruik te maken van de zuurstof die de overheid ter beschikkin­g stelt”, aldus een van hen. “Op die manier wordt omzet verhoogd en worden de aandelen gepimpt.”

Het is voorlopig niet duidelijk of de sociale inspectie gisteren bij het bedrijf zaken in beslag nam.

Henco behoort tot de internatio­nale groep Aalberts en is een beursgenot­eerd bedrijf. Er werken 262 mensen.

Gazet van Antwerpen probeerde gisteren de hele dag vruchteloo­s CEO Wim Verhoeven te bereiken voor een reactie.

Werknemer Henco Industries “Hogere winstperce­ntages zorgen voor meer omzet en pimpen de aandelen.”

 ?? FOTO HHM ?? Een deel van de Hencofabri­eken in Herentals.
FOTO HHM Een deel van de Hencofabri­eken in Herentals.
 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Henco-CEO Wim Verhoeven.
FOTO HANS OTTEN Henco-CEO Wim Verhoeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium