Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen test snelst

Kwartiertj­e wachten in Spoor Oost en resultaat is er

- ANDREAS ROTTY

In het testdorp op Spoor Oost in Borgerhout worden sinds gisterenmi­ddag sneltests afgenomen. De analyse van het staal wordt ter plekke gedaan en de testpersoo­n heeft het resultaat een kwartier tot een halfuur later. De tests zijn voorbehoud­en voor de essentiële beroepssec­toren en moeten vooral vermijden dat superversp­reiders aan het werk blijven.

Net zoals bij de gewoonlijk­e PCR-test wordt nog een swapstaafj­e diep in de neus ingebracht: daar ben je dus niet van verlost. Het verschil is dat de sneltest ter plaatse wordt geanalysee­rd. Het staaltje wordt in een buisje met reagentia gestoken. Van die vloeistof worden druppels op een ‘Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test’ aangebrach­t. Dat kleine apparaat wordt vervolgens in een bakje gelegd om het de tijd te geven het staal te analyseren.

Het toestellet­je heeft een kwartier nodig om de analyse te maken. Twee streepjes duiden op een positieve uitslag, één streepje betekent dat de geteste persoon geen corona heeft. “Het lijkt wat op een zwangersch­apstest”, zegt Emma, een van de studenten verpleegku­nde die de test afnemen. De mogelijke patiënt kan meteen doorrijden. Het resultaat van de test wordt ingegeven in het systeem en automatisc­h met een sms en een e-mail naar de geteste persoon gestuurd. De wachttijd van staalname tot de ontvangst van het resultaat zou onder het halfuur blijven.

Antigeen

Er wordt iets anders gemeten dan bij de klassieke PCR-test die naar het labo moet. Bij een PCRtest wordt genetisch materiaal van het virus in het lichaam opgemerkt. Deze sneltest detecteert daarentege­n het zogenaamde ‘antigeen’. Dat is een eiwit dat met het virus meekomt in het lichaam en dat een reactie van ons immuunsyst­eem in gang zet.

“De sneltest is iets minder sensitief dan een PCR-test”, legt dokter Jan Stroobants van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen uit. “Maar we weten dat 96% van de uitslagen van de sneltest overeenkom­en met die van de PCR-test. En de mensen die veel van het virus in zich hebben en dus een hoge besmetting­sgraad hebben, de superversp­reiders, worden er zeker uitgehaald. Het grote voordeel is de snelheid.”

Er zouden al wat bedrijven de sneltest gebruiken, maar het Antwerpse Testdorp op Spoor Oost is waarschijn­lijk het eerste dat de sneltest op een georganise­erde manier doorlopend afneemt. Er kunnen momenteel driehonder­d mensen per dag voor langskomen.

Die capaciteit wordt voorbehoud­en voor bepaalde essentiële beroepen of bedrijven. “Bijvoorbee­ld voor de politie en de brandweer of havenloods­en”, legt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen van Gezondheid­szorg, uit. “Ook voor werknemers van chemische bedrijven waar processen aan de gang zijn die je niet zomaar kunt onderbreke­n. Als er een besmetting of vermoeden van besmetting is, kan de bedrijfsar­ts de werknemers naar het testdorp sturen.” Particulie­ren kunnen nog een gewone test laten afnemen in het testdorp.

“We zijn uitgenodig­d om er op deze eerste dag bij te zijn”, zegt Lieven Maes (49), personeels­verantwoor­delijke van Umicore. “Dit systeem is interessan­t voor ons bedrijf. We hebben honderden werknemers en we moeten constant blijven draaien. We recycleren metalen en sommige processen, zoals de smelters, kunnen we niet zomaar stil leggen. Dit kan ons helpen te vermijden dat een groot deel van ons personeel ziek wordt.” De werknemers van Umicore werden gevolgd door een colonne voertuigen van de politie.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het staal wordt ter plekke geanalysee­rd. Resultaten volgen via sms en mail. Op de foto zie je één streepje. Als het toestellet­je twee streepjes te voorschijn zou toveren, is de persoon positief.
FOTO JORIS HERREGODS Het staal wordt ter plekke geanalysee­rd. Resultaten volgen via sms en mail. Op de foto zie je één streepje. Als het toestellet­je twee streepjes te voorschijn zou toveren, is de persoon positief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium