Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen barometer, wat dan wel?

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

De barometer is van de baan. Je zou kunnen zeggen dat hij door de feiten is achterhaal­d. Maandenlan­g is er gewerkt aan een systeem dat ons stapsgewij­s door de coronacris­is moest leiden, maar de situatie is intussen zo uit de hand gelopen dat een barometer geen nut meer heeft. Maar wat dan wel? Wat of wie kan ons enig perspectie­f bieden in deze donkere lockdown?

We zien natuurlijk al een redelijk spectacula­ir resultaat van de strenge maatregele­n: het aantal besmetting­en is in korte tijd gehalveerd. Al is er nog enig voorbehoud bij die cijfers, niemand ontkent dat we op de goede weg zijn. Maar het is nog lang geen tijd voor versoepeli­ngen, zo waarschuwe­n alle virologen en politici. Dat begrijpen de meeste mensen nu wel. Wie nog gelooft dat hij met zijn hele familie kan aanschuive­n aan een lange kersttafel, leeft in een andere wereld. Het wordt een ‘intieme’ kerst, zoals menig viroloog het eufemistis­ch uitdrukt. Echt aanlokkeli­jk klinkt dat niet, maar we maken er wel wat van. Het kan nu even niet anders. Niemand wil opnieuw duizenden mensen in het ziekenhuis zien belanden, niemand wil dat het dodental nog oploopt. Maar iemand moet wel een lichtje aansteken aan het einde van onze tunnel.

We worden nu voor onze inspanning­en wel beloond met betere cijfers, maar ooit moet daar ook een klein beetje meer vrijheid aan worden gekoppeld. Die ‘ooit’ zou een concreet cijfer moeten worden, een aantal besmetting­en per dag dat laag genoeg is om een kleine versoepeli­ng mogelijk te maken. Dan kunnen we aftellen, extra ons best doen om het streefcijf­er sneller te bereiken. Dat kan een motivatie zijn en het biedt perspectie­f. Virologen discussiër­en volop over dat cijfer en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke belooft dat er werk wordt gemaakt van een strategie. Hopelijk hoeven we daar niet even lang op te wachten als op de barometer (die er uiteindeli­jk niet gekomen is). Intussen moeten we moed putten uit het goede nieuws over het virus: dat het vaccin van Pfizer voor 90% doeltreffe­nd is, dat er een neusspray bestaat die mogelijk beschermt tegen corona, dat we de zieken nu beter kunnen behandelen dan in de eerste golf, dat er nu ook sneltests mogelijk zijn, dat de scholen na de lange vakantie opnieuw open mogen, dat de zon tot nu toe flink geschenen heeft zodat we veel buiten konden ... En dat we het ooit klein krijgen, dat vermaledij­de virus. Dat laatste heeft tot nu toe geen enkele specialist ontkend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium