Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Experts stellen coronadoel: waar ligt veilige haven?

“Richtcijfe­r van 50 besmetting­en per dag is realistisc­h”

-

Gedaan met de jojo van een beetje verstrenge­n, een beetje versoepele­n en dan weer alles dichtgooie­n. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) geeft de corona-experts de opdracht om een “duidelijk doel” af te lijnen waar we eerst naartoe moeten. Exact wat de virologen eind september zélf vroegen.

Voor er versoepeli­ngen komen, moeten we eerst naar een “veilige haven”, zegt minister Vandenbrou­cke. Hij heeft experts de opdracht gegeven om de komende dagen uit te dokteren waar die ligt. “We hebben een strategie nodig waarmee we het virus eerst drastisch kunnen verlagen in de samenlevin­g, een strategie die verhindert dat we daarna nog eens in een golf terechtkom­en”, zegt Vandenbrou­cke.

Het overleg erover is volop aan de gang, bevestigt infectiolo­ge Erika Vlieghe (UAntwerpen), die lid is van het expertente­am. Is dat doel vijftig besmetting­en per dag, zoals biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt) eerder al zei? “Dat is zeker een realistisc­h voorstel dat tegelijk ambitieus genoeg is”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven), die zelf ook lid is van het expertente­am.

Ambitieus is het zeker, als je weet dat we op dit moment nog rond de tienduizen­d nieuwe besmetting­en per dag tellen. “En zeker als je weet dat we op het laagste punt in deze crisis niet onder de 85 gevallen per dag gedoken zijn”, zegt Van Ranst. “Maar het moet lager.”

Waarom? “Omdat je dan pas de situatie beheersbaa­r maakt”, zegt Van Ranst. “Tot nul ga je nooit geraken, Covid-19 wordt een jaarlijks terugkeren­d seizoenfen­omeen. Maar die vijftig kun je perfect isoleren. Je kunt dan een sluitende contact tracing opzetten. Je kunt dan aan brononderz­oek doen, om te zien waar iemand die besmetting heeft opgelopen en daar direct ingrijpen.”

Vlammend betoog

Het concept van de “veilige haven” van minister Vandenbrou­cke is opmerkelij­k. Het is eigenlijk exact waar de experts om vroegen toen ze eind september een vlammend betoog schreven tegen de versoepeli­ngen van de toenmalige regering-Wilmès. De nieuwe regering volgt nu dus weer veel meer de experts. Het concept van de barometer met kleuren die zeggen wat wel en niet mag verdwijnt ook in de koelkast.

“Je voelt wel dat er een nieuwe equipe is met een nieuwe visie”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “Na de eerste golf was de vraag vooral hoever we konden versoepele­n. En de eerste alarmsigna­len hebben we toen te lang genegeerd. In september en oktober hebben we té lang gedacht: ça

va wel. Maar er bestaat geen veilige, gecontrole­erde stijging.”

Nog tot na carnavalva­kantie?

Maar die lange kerstdis dus, dat wordt zeker niks? “Het mag duidelijk zijn dat we de inspanning­en nog tot volgend jaar zullen moeten volhouden”, zegt Erika Vlieghe daarop.

De Franstalig­e epidemiolo­og Yves Coppieters van de ULB noemt de drempel van vijftig “typisch voor de Nederlands­talige experts”. “Het is veel te streng. Als we tot vijftig per dag moeten dalen, dan moet de regering er meteen bij zeggen dat we zeker tot na de carnavalva­kantie niets meer gaan kunnen doen. En dat we met kerst absoluut níémand gaan kunnen zien.”

Vlieghe wil zich nog niet vastpinnen op een exact cijfer. “Het concrete doel vastleggen is wel de hoogste prioriteit de komende dagen”, zegt Van Ranst.

Marc Van Ranst Viroloog “Covid-19 wordt een jaarlijks seizoenfen­omeen: 50 besmetten kun je perfect isoleren.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium