Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gouverneur: “Geen kerstmarkt­en en winterdorp­en voor 31 januari”

-

Kerstmarkt­en, winterdorp­en, inen outdoor gelegenhei­dsschaatsb­anen en vergelijkb­are installati­es of evenemente­n mogen in de provincie Antwerpen al zeker tot en met 31 januari niet worden georganise­erd. Dat heeft gouverneur Cathy Berx beslist.

In de politiever­ordening argumentee­rt de gouverneur onder meer dat de verspreidi­ng van het coronaviru­s nog steeds “bijzonder sterk en continu” is in de provincie Antwerpen. “Zo bedraagt de incidentie van nieuwe gevallen per honderddui­zend inwoners 1.024 in veertien dagen en bedraagt de positivite­itsratio 19,1%”, zegt ze. “De huidige situatie vereist een drastische beperking van de sociale contacten en het is noodzakeli­jk om bijzondere aandacht te besteden aan activiteit­en die een aanzienlij­k risico op verspreidi­ng van het virus betekenen.”

Activiteit­en die een groot aantal personen samenbreng­en, moeten daarom verboden blijven, klinkt het. “Kersmarkte­n, winterdorp­en en schaatsban­en horen in deze laatste categorie thuis”, stelt

Berx.

Nationaal zijn ze al zeker tot en met 13 december verboden, maar in de provincie Antwerpen zal dat dus tot en met 31 januari zijn. “Wetenschap­pelijke modellen tonen aan dat de datum van 13 december 2020 niet zal volstaan om de exponentië­le groei van besmetting­en voldoende in te dijken.”

De Antwerpse burgemeest­ers zouden ook vragende partij zijn geweest voor een langer verbod en voor uniformite­it binnen de provincie.

 ?? FOTO BELGA ?? Cathy Berx.
FOTO BELGA Cathy Berx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium