Gazet van Antwerpen Stad en Rand

11.11.11 vraagt jouw 11 euro (al mag dat ook wat meer zijn)

Ontwikkeli­ngsorganis­atie ziet door verbod om aan huis te komen veel bronnen van inkomsten wegvallen

- GREG VAN ROOSBROECK www.11.be/11voor11

Een extra push online voor meer giften en vrijwillig­ers die zo inventief mogelijk zijn. Ontwikkeli­ngsorganis­atie 11.11.11 zet alle zeilen bij om in een contactloo­s coronajaar toch fondsen bij elkaar te krijgen. Hoeveel de organisati­e misloopt door het coronaviru­s, kan ze nog niet zeggen.

Geen deur-aan-deurverkoo­p of ronde langs de warenhuize­n voor 11.11.11 dit jaar. Het coronaviru­s, weet je wel. Dus schakelt de hulporgani­satie voor ontwikkeli­ngssamenwe­rking deze week een versnellin­g hoger met de onlineacti­e #11voor11. Sympathisa­nten kunnen een bijdrage storten onder het motto ‘11 euro voor 11.11.11’.

Een hoger bedrag mag altijd. Vorig jaar haalde de organisati­e 1,2 miljoen euro op. Het ziet er niet naar uit dat ze dat cijfer dit jaar zal evenaren, laat staan overtreffe­n. De deur-aan-deurverkoo­p van stiften valt weg, net als de chocoladev­erkoop aan warenhuize­n, om maar twee voorbeelde­n te geven. “We hebben nog geen zicht op het bedrag dat we mislopen”, zegt persverant­woordelijk­e Josse Abrahams. “De campagne loopt nog steeds en we steken ook daarom een tandje bij.”

Een tandje bijsteken doen ook de duizenden 11.11.11-vrijwillig­ers. In normale tijden lopen zij elf dagen lang van deur tot deur om financiële steun te vragen. Maar het zijn geen normale tijden. En dus proberen ze zo inventief mogelijk uit de hoek te komen om alsnog geld in het laatje te krijgen. Ze bereiden afhaalmaal­tijden voor, organisere­n wandelinge­n of zetten online quizzen op poten.

Foto’s zoeken

Anne De Backer (51) uit Brasschaat is al 25 jaar vrijwillig­ster voor 11.11.11. Ze bedacht samen met het 11.11.11-team van Brasschaat een fotozoekto­cht van vijf kilometer door de gemeente. Wie zin heeft, mag een hele maand november aankloppen op haar voordeur in de Prins Kavellei 15. Wie 5 euro betaalt, krijgt een formulier met de route. Kinderen onder de 12 betalen niks.

“We organiseer­den al jaren een brunch met kinderanim­atie zodat ouders de kinderen kunnen meebrengen. Elk jaar opnieuw kregen we 250 man bij elkaar. Maar dat is vandaag uit den boze. Net als onze jaarlijkse verkoop van wenskaarte­n, stiften en chocolade aan de ingang van supermarkt­en. Dus werd het een fotozoekto­cht. Het weer is mooi, er is de herfstvaka­ntie. En kinderen vinden zomaar wandelen nooit echt leuk. Door er een zoektocht aan te hangen, maak je het toegankeli­jker.”

Vandaag heeft Anne 155 fotozoekto­chten verkocht. Sommige deelnemers hebben al gewandeld, anderen zijn het formulier gaan halen en moeten er nog aan beginnen. En zich aanmelden kan nog steeds. De actie loopt de hele maand. Daarnaast post een groot aantal vrijwillig­ers een overschrij­vingsformu­lier in elke Brasschaat­se brievenbus.

Zuiden niet vergeten

De campagne van 11.11.11 focust dit jaar op de zogenaamde

Anne De Backer 11.11.11-vrijwillig­ster “Elk jaar kregen we 250 man bij elkaar. Dat is vandaag uit den boze. Net als onze verkoop van wenskaarte­n, stiften en chocolade. Dus werd het een fotozoekto­cht.”

changemake­rs. “Sterke mensen en straffe organisati­es die actie ondernemen in alle uithoeken van de wereld en strijden voor mensenrech­ten, democratie en een planeet die blijft draaien”, aldus de organisati­e. “We trekken ons het lot van de mensen hier zeker aan”, zegt Anne. “Maar we mogen ook het Zuiden niet vergeten, ook al komen die landen al een tijdje niet meer in het nieuws.”

“We beseffen dat België in een zware crisis zit,” zegt ook Els Hertogen, directeur van 11.11.11. “Maar we zien ook dat de gevolgen van het virus dikwijls nog zwaarder zijn in landen die geen goed uitgebouwd gezondheid­ssysteem hebben, waar weinig of geen sociale beschermin­g bestaat of waar het onderwijs minder goed georganise­erd is.”

 ?? FOTO'S BFS, KOEN FASSEUR ?? Changemake­rs is dit jaar het thema van 11.11.11.
FOTO'S BFS, KOEN FASSEUR Changemake­rs is dit jaar het thema van 11.11.11.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium