Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Magic-kaart kan meer dan 250.000 euro waard zijn”

Valse ‘Black Lotus’ online aangeboden voor “spotprijs” van 9.000 euro

- JAN MARTYNOWSK­I

Het was een opvallende advertenti­e op Facebook: een speelkaart van het bekende kaartspel Magic. Vraagprijs: 9.000 euro. Een vervalsing, zagen kenners meteen. “En als het een echte was geweest, dan was 9.000 euro een spotprijs”, oordeelt profession­eel verkoper Bram Luypaert.

Voor het ongeoefend­e oog is het een Magic-speelkaart als dertien in een dozijn. Black Lotus staat erop. “In bijna perfecte staat”, heeft de verkoper er op Facebook bijgezet. Zijn vraagprijs: 9.000 euro. Het zoekertje lokt meteen verontwaar­digde reacties als “duidelijk namaak” en “de echte Black Lotus is veel meer waard”. Er wordt een specialist bijgeroepe­n en diens oordeel is onverbidde­lijk: namaak.

Die specialist is Oostendena­ar Bram Luypaert, al bijna zes jaar profession­eel aan- en verkoper van Magic-kaarten. “Dit was duidelijk fake, dat zag ik meteen. De kleuren van de kaart zaten niet juist”, zegt hij. “Trouwens, als het een echte Black Lotus was geweest, in die staat, dan was ze minstens 25.000 euro waard. Het is een bijzonder sterke kaart waarvan er maar een paar duizend zijn gedrukt.”

Nostalgie of belegging Want ja: het kaartspel uit de jaren negentig blijkt nog steeds im

mens populair. En al worden er nog steeds nieuwe kaarten uitgebrach­t, het zijn de oudste exemplaren die de harten beroeren en het geld doen rollen. “De prijzen zijn de afgelopen jaren geëxplodee­rd. Er worden kaarten voor 250.000 euro en meer verkocht. Zelf verkocht ik al een Black Lotus

Bram Luypaert Magic-expert “Zo’n kaart is een alternatie­ve belegging die makkelijke­r bewaart dan een oldtimer.”

voor 30.000 euro”, vertelt Luypaert.

Wie daar zo veel geld aan geeft? “Spelers met nostalgie, maar ook investeerd­ers zonder enige affectie voor het spel. Zij zien het als alternatie­ve belegging en daarbij nog een die makkelijke­r bewaart dan een oldtimer.”

Het is een business in volle opkomst dus. Luypaert zelf zag er zes jaar geleden brood in en liet zijn oude baan staan voor zijn oude hobby: hij werd voltijds Magichande­laar. Hij verkoopt wereldwijd kaarten en stapt geregeld het vliegtuig op om nieuwe te inspectere­n. “Het is gelukkig geen schering en inslag, maar het percentage namaak groeit evenredig met de markt. Dat is soms erg goed gedaan, dus onderwerp ik ze aan tests met gespeciali­seerde apparatuur. Klopt het gewicht wel, of zijn ze niet te dik?”

15 tot 20 cent

Voor je je dat stapeltje kaarten op zolder herinnert en je je rijk rekent: maar een heel klein percentage van de kaarten is zo veel geld waard. De standaardp­rijs is 15 tot 20 cent. “Als je twijfelt over de waarde van een kaart, laat er dan een profession­al naar kijken”, raadt Luypaert aan.

Of je kunt ermee spelen, natuurlijk. Al mag dat eigenlijk niet met de Black Lotus: die is zo sterk dat ze uit officiële toernooien verbannen is.”

 ?? FOTO RR ?? De Black Lotus-kaart is veel geld waard. Als ze tenminste écht is, en dan mag je ze nog niet eens gebruiken op toernooien.
FOTO RR De Black Lotus-kaart is veel geld waard. Als ze tenminste écht is, en dan mag je ze nog niet eens gebruiken op toernooien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium