Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Papa van ‘Red Sandra’ verliest nu zelf strijd tegen dodelijke ziekte

William Massart (60) kon Jan Verheyens film over zijn leven nog zien voor hij overleed

- (cel)

William Massart (60), de vader die jarenlang onder de slogan ‘Red Sandra’ vocht tegen de dodelijke ziekte van zijn dochtertje, is nu zelf overleden aan een hersentumo­r. Vlak voor zijn dood kreeg Massart nog de film te zien die Jan Verheyen over zijn leven maakte.

“Wat deze man in zijn leven heeft moeten doorstaan... het is onwaarschi­jnlijk”, zo reageert Jan Verheyen op het overlijden van Massart. De regisseur maakte een film over het leven van William en zijn dochter Sandra, en hij was persoonlij­k met hem bevriend.

Vlaanderen leerde William Massart tijdens de kerstvakan­tie van 2008 kennen, als de vader van een dodelijk ziek dochtertje. De toen 6-jarige Sandra leed aan de zeldzame ziekte MLD, waardoor ze langzaam leek te verstenen. De oproep van vader Massart in de media zorgde voor een ongeziene golf van solidarite­it, en bracht in geen tijd 500.000 euro op.

Met dat geld wilde William een levensredd­end medicijn voor zijn dochter kopen. Maar net toen besliste de Britse producent om de productie ervan stop te zetten. Het was de start van een jarenlange strijd van een vader voor het leven van zijn dochter. Massart kreeg bovendien kritiek omdat hij het geld niet wilde teruggeven, hoewel hij er geen duidelijk plan meer mee had. Zijn woning werd beklad, zijn banden werden lek gestoken.

Zijn zoektocht bracht hem naar de andere kant van de wereld. In februari 2012 kreeg Sandra in

Amerika een stamceltra­nsplantati­e, die de aftakeling kon stoppen. Volgens de Amerikaans­e artsen kon Sandra nog dertig jaar leven, maar ze overleed in alle stilte in december 2016, aan de gevolgen van een longontste­king.

Tot overmaat van ramp moest Massart kort daarna voor zijn eigen leven vechten. Artsen vonden een hersentumo­r bij hem, en volgens hen was er geen remedie. Opnieuw liep Massart de dokters af, van Italië tot de VS. Afgelopen zomer moest hij er zich bij neerleggen: hij was uitbehande­ld en de kanker was terminaal.

“Zijn strijd verfilmd”

Jan Verheyen werkt al sinds 2017 samen met zijn vrouw Lien Willaert aan een biografisc­he film over Massart, die vertolkt wordt door Sven De Ridder. De release van

is door de coronapand­emie voorlopig uitgesteld tot januari. “Maar William heeft de film nog gezien”, zegt Verheyen. “Hij was achteraf zeer emotioneel. Het is een harde film geworden, die toont hoe William de afgelopen jaren zijn strijd gevoerd heeft, en alle tegenslage­n die hij te verwerken kreeg. Voor hem was het een eerherstel.”

Red

Sandra

“We wilden nog een private première organisere­n, waarbij hij de film met familie en vrienden zou kunnen zien. Maar dat is niet meer gelukt.” William Massart is afgelopen vrijdag thuis in Waasmunste­r overleden. Het afscheid gebeurt donderdag, in intieme kring.

 ??  ??
 ?? FOTO TED RICHARDSON ?? William en Sandra
Massart.
FOTO TED RICHARDSON William en Sandra Massart.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium