Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik verdien nog 20 of 30 euro per dag”

Taxi

-

Pelikaanst­raat – Katwilgweg

2,95 euro

2,10 euro per kilometer en 0,58 euro per minuut wachten

18,95 euro

Het is 9.30u en ik ben de eerste klant van Aboubakhar Adilkhanov, ook al staat hij al 3,5 uur te wachten in de Pelikaanst­raat, naast het Centraal Station. Sterker, sinds 6u vanochtend ben ik pas de tweede klant die hier een taxi neemt. Achter Aboubakhar staan nog dertien andere chauffeurs te wachten.

“Dit is onmogelijk nog veel langer vol te houden”, vertelt de chauffeur op weg naar de redactie van op Linkeroeve­r. We rijden over een zo goed als verlaten Boulevard naar de Konijnenpi­jp. “Sinds de tweede lockdown verdien ik nog 20 of 30 euro per dag. Terwijl ik in normale tijden op een goede dag rond 400 euro kan draaien. Vergelijk maar! Als zelfstandi­ge taxichauff­eur is het onmogelijk om in deze periode zonder steun van de overheid te overleven. Hoe moet ik mijn kinderen straks nog eten geven?”

Het voorbije weekend heeft Aboubakhar, die sinds 2005 met zijn taxi door Antwerpen rijdt en elke straathoek van de stad kent, aan tafel gezeten met zijn vrouw. “Als dit nog lang duurt, zit er niet veel anders op dan een andere job te zoeken. Misschien moet ik solliciter­en bij De Lijn om met een bus te gaan rijden?” vraagt hij zich luidop af. En dan, gelaten: “Maar het is moeilijk om te stoppen. Ik heb veel geld en tijd geïn

Gazet van Antwerpen vesteerd in deze job. Anderzijds, straks moet ik terug achteraan die lijn gaan aanschuive­n en weet ik dat ik er weer uren zal staan. Dat wachten op iets dat misschien niet komt is zeer stresseren­d.”

Voor Uber wil Aboubakhar niet gaan rijden. “Die vragen zo veel commissie dat je nog minder verdient.” Eerder had zijn collega Manan Mudasar aan de standplaat­s in de Pelikaanst­raat al iets gelijkaard­igs verteld, maar hij zegt wel dat verschille­nde taxichauff­eurs eraan denken om de overstap naar Uber te maken. “Voor velen is het dat of failliet gaan. Als de overheid niet had bijgespron­gen, was er nu al geen enkele taxi meer. Het geld voor de afbetaling­en en verzekerin­gen komt niet uit de lucht gevallen. In normale tijden zijn alle taxi’s hier in tien minuten weg als er net een Thalys is gearriveer­d. Nu komt er niks. Veel collega’s zijn al gestopt, die rijden als koerier. In die sector is nu wel werk.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Taxichauff­eur Aboubakhar Adilkhanov: “Als dit nog lang duurt, zit er niet veel anders op dan een andere job te zoeken.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Taxichauff­eur Aboubakhar Adilkhanov: “Als dit nog lang duurt, zit er niet veel anders op dan een andere job te zoeken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium