Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het lukt prima om mijn kost te verdienen”

Uber-chauffeur Azim Khan Uber

-

Ik wil de weg terug naar het station met Uber afleggen. De app downloaden en je registrere­n duurt hoop en al vijf minuten, zelfs voor een halve digibeet als ik. Om 11.08u bestel ik een rit op de Katwilgweg 2. Ik krijg meteen te zien dat Azim Khan mij komt oppikken in een witte Toyota Prius, dat hij er binnen tien minuten zal zijn en dat de rit me 13,57 euro zal kosten. In de app kan ik zijn auto volgen. Hij staat nog aan het Stadspark. Ik krijg ook meteen een mail met de gebruiksvo­orwaarden. ‘Vergeet de kleine lettertjes niet’, staat er. De rest van de lange tekst is eentalig in het Engels.

De tien minuten wachten worden er uiteindeli­jk zeventien. “Je bent mijn tweede klant ooit in Antwerpen”, zegt Azim goedgemuts­t, wanneer ik me om 11.25u op zijn achterbank zet. Er hangt een plastic scherm tussen ons. “Daarnet heb ik een Engelse mevrouw vervoerd.” Azim is een Afghaan en rijdt al twee jaar voor Uber in Brussel. Met succes. Hij heeft ondertusse­n een tweede auto gekocht en een chauffeur ingehuurd die voor hem rijdt. “Vooral bij buitenland­ers is het een groot succes”, zegt hij. “Die zijn Uber al gewend van in hun eigen land. Ze vinden het veel simpeler dan hier een taxibedrij­f te moeten zoeken.”

Azim rijdt via de Ring door de Kennedytun­nel, neemt de afrit Borgerhout en gaat dan via de Plantin en Moretuslei, de Provincies­traat en de Carnotstra­at naar het Astridplei­n, precies zoals de app op zijn dashboard het hem voorschrij­ft. “Als je liever een andere weg neemt, mag je dat zeggen. De prijs verandert niet.”

Op vragen naar de commissie voor Uber gaat hij niet in. “Het lukt prima om mijn kost te verdienen”, zegt hij opgewekt. “Ik zie op de app dat er genoeg aanvragen binnenkome­n. Ik heb daarnet aan mijn andere chauffeur laten weten dat hij ook naar Antwerpen moet komen.”

Om 11.40u zet Azim me af aan de metroingan­g onder het Astrid Plaza Hotel. De betaling is al via de app geregeld. Geen minuut later krijg ik al een bericht: of ik mijn chauffeur wil beoordelen? Ik geef hem vijf sterren en een digitale fooi van 5 euro. Dat laatste had ik eerder ook – cash dan weliswaar – aan Aboubakhar gegeven.

Parcours:

prijs

Begin- en eindtarief van mijn rit:

De

Katwilgweg – Astridplei­n verandert naargelang het tijdstip, de verkeersdr­ukte en de vraag.

13,57 euro

 ??  ??
 ??  ?? Uberchauff­eur Azim Khan: “Jij bent mijn tweede klant ooit in Antwerpen.”
Uberchauff­eur Azim Khan: “Jij bent mijn tweede klant ooit in Antwerpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium