Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deme baggert 100 meter diep

Nieuw schip Bonny River zuigt zand van zeebodems en laat water proper achter

- CHRISTOF WILLOCX

Het baggerbedr­ijf Deme uit Zwijndrech­t heeft twee nieuwe schepen gedoopt. Een van de nieuwe schepen, de Bonny River, kan tot meer dan honderd meter diep zand en slib van de zeebodem zuigen.

Deme heeft twee nieuwe sleephoppe­rzuigers gedoopt: de Meuse River (8.300 kubieke meter groot) en de Bonny River (15.000 kubieke meter groot). Het zijn schepen die sterke motoren en pompen hebben, waarmee ze onder meer zand, klei en slib van de waterbodem kunnen zuigen. Tijdens de doop werd een fles met champagne tegen de romp van de schepen stukgeslag­en. Dat ritueel zou geluk moeten brengen.

Op de Meuse River is plaats voor vijftien bemannings­leden. Op de Bonny River kunnen dertig mensen aan boord. Vooral de Bonny is speciaal. “We kunnen er in een zeer harde bodem mee baggeren en tot meer dan honderd meter diep gaan”, zegt Jan Gabriel, hoofd van de dienst nieuwbouw bij Deme. “We hebben daarvoor een al eerder gebruikte installati­e aan dit nieuwe schip vastgemaak­t. Deze constructi­e is zeer uitzonderl­ijk. Slechts een handvol schepen ter wereld kan op een diepte van meer dan honderd meter baggeren.”

De meeste schepen van Deme, waaronder ook de nieuwe Meuse River, baggeren doorgaans 35 tot 40 meter diep. Waarom is het nuttig om tot honderd meter diep te kunnen baggeren? “Een van de voordelen is dat we dan de zeedieren minder storen omdat er heel diep in de zeebodem geen zonlicht en dus weinig leven is”, zegt Jan Gabriel.

Putten maken voor de olie-industrie

Ultradiepe baggerwerk­en zijn bijvoorbee­ld nuttig voor de olieindust­rie. “In het verleden hebben we de installati­e die we nu aan de Bonny River hebben bevestigd, op een ander schip gebruikt om de infrastruc­tuur voor oliewinnin­g in de Canadese Oostkust te beschermen”, zegt Jan Gabriel. “Daar komen soms ijsbergen voorbij die meer dan honderd meter diep zijn. Ze maken krassen in de apparatuur die wordt gebruikt om olie uit de zeebodem te halen. Wij hebben met onze installati­e putten gemaakt op zo’n honderd meter diepte. In die putten kan de olieinfras­tructuur zich voor de ijsbergen verschuile­n.”

Ook de Italiaanse overheid is dol op de diepe baggersche­pen van Deme. “We hebben onze installati­e al gebruikt om het zand op de Italiaanse stranden bij te vullen”, zegt Jan Gabriel. “De Italiaanse overheid wil niet dat we vlak voor het strand baggeren omdat onze schepen het uitzicht voor de toeristen zouden kunnen verstoren. Daarom halen we ver van de kust zand uit de zeer diepe zeebodem.”

Toch zal de Bonny River niet alleen voor opdrachten op een zeer grote diepte worden gebruikt. Vandaag dient het schip gewoon om te baggeren in de Duitse rivier Elbe, om ervoor te zorgen dat grote containers­chepen de haven van Hamburg kunnen binnenvare­n. Voor die opdracht zal trouwens ook Meuse River, dat andere nieuwe schip, worden ingezet.

Water is minder troebel

Naast de zeldzame diepgang heeft de Bonny nog een ander voordeel: hij laat het water na het baggeren minder troebel achter. Dat komt door een gesloten recirculat­iesysteem. Dat zorgt ervoor dat het water dat met de zanddeeltj­es mee naar boven wordt gehaald, maar waar Deme niets mee kan doen, via een sleepkop heel geconcentr­eerd terug in zee wordt gestort. Daardoor wordt de goudgele kleur die dat water heeft, omdat het zich met de zanddeeltj­es heeft vermengd, niet wijd verspreid.

 ?? FOTO'S RR ?? Het gloednieuw­e schip Bonny River, slechts een handvol schepen ter wereld kan zo diep baggeren.
FOTO'S RR Het gloednieuw­e schip Bonny River, slechts een handvol schepen ter wereld kan zo diep baggeren.
 ??  ?? Deme heeft ook dit nieuwe schip Meuse River gedoopt. Het wordt onder meer ingezet om de Elbe in Duitsland te verdiepen zodat de haven van Hamburg grotere containers­chepen kan ontvangen.
Deme heeft ook dit nieuwe schip Meuse River gedoopt. Het wordt onder meer ingezet om de Elbe in Duitsland te verdiepen zodat de haven van Hamburg grotere containers­chepen kan ontvangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium