Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee nieuwe stripmuren van Urbanus en KIM op komst

Muur Brecht Evens moet wijken voor nieuwbouw

- (evw)

Antwerpen krijgt er in de loop van volgend jaar twee nieuwe stripmuren bij: een van Urbanus en een van Kim Duchateau. Daarmee komt de teller op vijftien: het doel dat de vzw achter de Antwerpse stripmuren altijd voor ogen had. Al dreigt er wel een pronkstuk te verdwijnen: de stripmuur van Brecht Evens op de Oever.

Anderhalf decennium geleden startten Linda Torfs, Johan Bijttebier en stripwinke­l Mekanik met het idee om in verschille­nde wijken van de stad huizenhoge stripmuren van bekende, Belgische stripteken­aars te realiseren. Vijftien stripmuren in totaal was het doel. Ondertusse­n staat de teller op dertien, met stripmuren van onder meer Jef Nys, Merho, Jan Bosschaert, Marc Sleen, Willy Vanderstee­n en Brecht Evens.

“We willen inderdaad afklokken op

vijftien”, vertelt Linda Torfs. “Twee jaar geleden contacteer­den we Kim Duchateau en Urbanus. Het heeft allemaal veel langer geduurd dan voorzien om de vergunning­en voor hun stripmuren rond te krijgen. Maar nu staat het licht op groen.”

In maart/april zal het ontwerp van Kim Duchateau (bekend als KIM, cartoonist bij onder meer en gerealisee­rd worden op een muur in de Grote Goddaard. “Vlak bij het Letterenhu­is. Het belooft een kijkmuur waarop je veel beroemdhed­en, onder meer uit de literaire wereld, zal terugvinde­n”, vertelt Torfs.

Voor Urbanus wordt er een muur vrijgehoud­en op de Paardenmar­kt. “Dat ontwerp staat nog niet helemaal vast. We denken aan de affiche van de laatste Urbanusfil­m.” De realisatie ervan staat gepland voor de zomer van 2021.

De Morgen, NRC

Knack)

Wanneer alle vijftien stripmuren gerealisee­rd zijn, zal de organisati­e zich opnieuw focussen op gegidste rondleidin­gen. “We willen dan ook een definitiev­e kaart en brochure uitbrengen en nog eens goed met dit project uitpakken.”

Alleen zal de teller volgend jaar wellicht even snel weer op veertien komen te staan. De grote stripmuur van Brecht Evens op de Oever wordt afgebroken. Op de locatie plant Het Zorgbedrij­f samen met projectont­wikkelaar Gands NV een nieuwbouw. “Dat vinden we heel spijtig”, zegt Torfs. “Maar in overleg met de betrokken partijen zullen we proberen grote stukken van de muur te vrijwaren en gaan we kijken of die gere-integreerd kunnen worden, bijvoorbee­ld op de binnenplaa­ts. We denken er ook over na om stukken te veilen. En we ijveren voor een nieuwe Brecht Evens voor Antwerpen. Want hij is onze grootste, internatio­naal bekendste artiest”, zegt Torfs nog.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? De muur van Brecht Evens op de Oever zal moeten verdwijnen.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O De muur van Brecht Evens op de Oever zal moeten verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium