Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaghetti van ‘den Alma’ leeft weer

Chef De Pottenbrug bereidt saus uit vorige eeuw opnieuw

-

De spaghetti bolognese van het intussen verdwenen studentenc­afé Alma is herrezen. Chef-kok Nicolas Moreels van restaurant De Pottenbrug kreeg de allereerst­e uitbater van zover dat hij letterlijk mee in de potten mocht roeren.

den Alma

“Ik was als 16-jarige eerst klant en later ook actief in de keuken van den Alma”, herinnert Nicolas Moreels zich ‘zijn’ jaren tachtig. In het beroemde café op de Italiëlei, iets voorbij de Franklin Rooseveltp­laats, kon je in de week typische snacks bestellen: croque monsieur, spaghetti bolognese natuurlijk, een smos en een hamburger met Provençaal­se saus. Vrijdag en zaterdag werd er niet gekookt omdat de toeloop te groot was. “Klanten stonden vaak tot op straat”, weet Jan Van Remortel, die de zaak samen met zijn broer Dirk uitbaatte van 1973 tot 2000.

“Toevallig was ik voor de lockdown één van de laatste klanten in Nicolas’ restaurant. Toen hebben we het even over de Alma gehad. Enkele dagen later hing Nicolas aan de lijn: ‘of ik het recept van de spaghettis­aus niet wilde prijsgeven?’ Begrijpeli­jk, want Nicolas zoekt naar middelen om iets bij te verdienen tijdens deze coronaperi­ode”, zegt Jan, die zelf horecaman is gebleven.

“Veel klanten wilden iets simpeler om zelf klaar te maken dan mijn afhaalmenu van drie gangen”, reageert Nicolas. “Zo kwam ik op het idee om Jan zijn recept te vragen. Hij is uiteindeli­jk naar het restaurant gekomen om samen met mij de bologneses­aus te bereiden, maar alleen als ik het recept nooit zou prijsgeven. Dat er veel vlees in zit en fijngesned­en ui en paprika, kan elke klant zelf zien.”

“En zeven geheime kruiden die de saus maken tot wat ze is”, voegt Jan eraan toe vanuit zijn vakantieoo­rd. Ook nu nog is de oudpatron van onder meer de Castel in Kapellen, Café Central in het Wijnegem Shopping Center en de friturenke­ten Chipz fier op de saus van toen. “Natuurlijk maak ik die nog altijd met de ogen dicht. In 27 jaar hebben we er ontelbare liters van gemaakt.”

“Ik had de smaak van de saus nog in mijn hoofd. En ook nu is weer bewezen dat smaken en geuren echt lang bijblijven”, lacht Nicolas. “Toen ik de saus voor het eerst weer proefde, wist ik meteen: dat is ze.”

Naast Boris hadden nog veel mensen dezelfde reflex. In een mum van tijd mocht hij 130 porties bereiden als afhaalgere­cht. “Dinsdag kook ik een nieuwe voorraad die mensen vanaf donderdag kunnen komen afhalen. Na twee dagen is de saus nog beter dan direct na de bereiding.”

www.bistrot-de-pottenbrug.business.site, Minderbroe­dersrui 38, bestelling­en af te halen op donderdag, vrijdag en zaterdag

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Chef-kok Nicolas Moreels met de Alma-spaghetti.
FOTO JORIS HERREGODS Chef-kok Nicolas Moreels met de Alma-spaghetti.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium