Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat geld is al gebruikt om ons hoofd boven water te houden”

Toeristisc­he bedrijven moeten coronaprem­ie terugbetal­en

-

Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) vraagt een premie van maart en april terug aan een reeks toeristisc­he bedrijven omdat die onterecht toegekend zou zijn.

Net als de koetsiers van Brugge moeten ook Antwerpse bedrijven een som terugbetal­en aan Vlaio. “Het gaat om premies die in maart en april toegekend zijn”, legt leidend ambtenaar van Vlaio Mark Andries uit. “Voor zaken zoals restaurant­s en kappers was een coronahind­erpremie voorzien van eenmalig 4.000 euro en 160 euro per dag. Voor andere zaken, zoals touraanbie­ders die geen klanten in een eigen ruimte ontvangen, was een coronacomp­ensatiepre­mie. Een eenmalig bedrag van 3.000 euro. Sommige zaken hebben, bewust of onbewust, de hinderprem­ie aangevraag­d terwijl ze alleen recht hadden op de compensati­epremie. Dat onterecht toegekende geld vragen we nu terug.”

“Het gaat om 14.000 euro voor sommigen onder ons. Dat is geld dat we gebruikt hebben om onze hoofden boven water te houden. En nu moeten we dat plots teruggeven. Dat brengt een hele hoop miserie met zich mee. Jonge ondernemer­s maken geen kans meer”, zegt Vincent Hellemans. Hellemans is zaakvoerde­r van City Golf Tours en heeft juist mee de Antwerpse Tours Associatie opgericht, die voor de belangen van de sector opkomt. “Al zeker mijn eigen bedrijf en vier andere Antwerpse touraanbie­ders moeten de premie terugbetal­en. Ik ontvang trouwens wel klanten in mijn eigen ruimte.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium