Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rederij CMB wil maritieme campus op BP-site bouwen

Vergunning­saanvraag ingediend voor nieuwbouw bij Polder, Natuurpunt in het verzet

- ANDREAS ROTTY

Rederij CMB heeft een vergunning­saanvraag ingediend bij de stad voor de bouw van een maritieme campus aan de Hobokense Polder. Verder overleg met Natuurpunt heeft nog niet plaatsgevo­nden. Natuurpunt schakelt ondertusse­n een versnellin­g hoger met het verzet tegen dat project, dat volgens de milieubewe­ging te groot zou zijn voor de draagkrach­t van het gebied.

Op de voormalige site van aardoliebe­drijf BP aan de Hobokense Polder wil rederij CMB de Maritieme Campus Antwerpen (MCA) bouwen van 30.000 vierkante meter, met steun van tientallen partners. Daar zou aan innovatiev­e projecten voor de brede maritieme sector gewerkt worden. Maar de bouwplanne­n stuiten op verzet van Natuurpunt Hobokense Polder vzw. Natuurpunt meldde in augustus dat het zich verzet tegen de omvang van het project. De organisati­e vreest voor licht- en geluidpoll­utie en een te hoge bezoekersd­ruk in de Polder door de duizenden mensen die er zouden werken.

Ondertusse­n heeft CMB een vergunning­saanvraag ingediend bij de stad. Zonder verder overleg met Natuurpunt. “We hebben de eerste gesprekken 2,5 jaar geleden gehad en tussentijd­s ook met hen afgestemd. We hebben nog herhaaldel­ijk geprobeerd een datum te vinden om met Natuurpunt samen te zitten. Maar pas vorige week hebben we antwoord gekregen. Ook een ontmoeting op de Hobokense districtsr­aadscommis­sie heeft Natuurpunt op het laatste moment afgezegd. We konden niet blijven wachten.”

“Wij willen heel graag praten, dat hebben we van in het begin gezegd”, zegt Luk Smets van Natuurpunt. “Maar CMB wilde met ons praten over het beheer van aanplantin­g op en rond de site. Daarover willen wij niet praten. Het moet over de essentie gaan. We willen het over het bouwconcep­t en het volume van het project hebben.” Op 17 november zitten Natuupunt en CMB samen en daar zou een ingenieur van CMB bij zijn.

De stad zal een openbaar onderzoek starten en tijdens die periode zal Natuurpunt opmerkinge­n kenbaar kunnen maken. Daarna beslist de stad of de vergunning wordt toegekend. Natuurpunt heeft affiches gelanceerd in bewonersgr­oepen op Facebook om steun te zoeken. Volgend weekend worden ook affiches opgehangen aan de Polder. “We zullen waarschijn­lijk een advocaat onder de arm nemen om ons in dit juridisch ingewikkel­d dossier bij te staan”, zegt Luk Smets van Natuurpunt Hobokense Polder.

CMB kijkt ook al verder dan deze vergunning­saanvraag. Het informeert bij het Vlaams Gewest of het Ruimtelijk Uitvoering­splan, de blauwdruk van de zone, niet aangepast kan worden. “Zodat het de maritieme campus beter kan facilitere­n”, klinkt het. Dieper wil CMB daar niet op ingaan.

In het voorjaar werd gestart met de sloop en sanering van de site. CMB mikte aanvankeli­jk op 2023 om de campus te kunnen openen.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De voormalige BP-site aan de Benzineweg moet plaats maken voor de nieuwe maritieme campus.
FOTO VICTORIANO MORENO De voormalige BP-site aan de Benzineweg moet plaats maken voor de nieuwe maritieme campus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium