Gazet van Antwerpen Stad en Rand

178 jaar oude Molenhoeve wordt gerestaure­erd

Gebouw langs Albertkana­al wacht toekomst als cohousingp­lek voor veertien gezinnen

- JAN AUMAN

De Molenhoeve langs het Albertkana­al, een van de oudste gebouwen van Wijnegem, wordt gerestaure­erd. In en rond het voormalige lokaal van de Antwerp Rowing Club komen veertien woningen in een concept van cohousing. Zowel buurtveren­iging Leefbaar Zevenbunde­r als heemkring Jan Vleminck lijken gerustgest­eld door deze nieuwe toekomstpl­annen.

De Molenhoeve in de Stokerijst­raat en de molen zelf maakten deel uit van het eeuwenoude domein Wijnegemho­f waarvan de liberale senator Constant Joostens in 1861 eigenaar werd. Hij verkocht zowel de molen als de hoeve, die dateert van 1842, aan de familie Meeus, bekend van de jeneversto­kerij.

Ene Fik Elzen uit Sint-Jobin-’t-Goor werd de allerlaats­te molenaar. De molen moest al in 1911 wijken om de verbreding van het Albertkana­al mogelijk te maken, maar de hoeve bleef overeind. In 1935 vond de Royal Antwerp Rowing Club er onderdak. De RARC werd opgericht in 1910 en is daarmee één van de oudste Antwerpse sportveren­igingen. De roeiers verhuisden vijf jaar geleden naar het Netekanaal in Viersel.

“Toen de club de Molenhoeve te koop zette, waren er meteen heel wat geïnteress­eerden om er een woonprojec­t te realiseren”, weet schepen van Ruimtelijk­e Ordening Maarten Janssens (N-VA). “Het schepencol­lege heeft er naar gestreefd om de historisch­e hoeve te behouden en optimaal rekening te houden met de wensen van de buurtbewon­ers.”

Joeri Bal, Wijnegemna­ar en CEO van HEEM in Kalmthout, wist het vertrouwen van het lokaal bestuur te winnen. “Hij was aanvankeli­jk komen aankloppen om elders in onze gemeente een cohousingp­roject te realiseren. Maar we konden hem overtuigen dat de Molenhoeve zich hiervoor beter leende. Plannen werden uitgeteken­d en zopas ook vergund.

Erfgoedpri­js

De Molenhoeve zelf wordt gerestaure­erd en zal onderdak bieden aan acht woningen. In een nieuwe laagbouw ernaast komen zes woningen. “Op die manier streven we naar een mix van bewoners. De ligging is ideaal: aan de rand van de stad, vlak bij openbaar vervoer en omgeven door groene ruimte”, aldus Joeri Bal, die met HEEM pionier is in Vlaanderen wat cohousing betreft. Mooie voorbeelde­n daarvan zijn terug te vinden in Deurne (D-Factory en Mimosa), Essen (Qville) en Boterberg (Kalmthout). Voor de wijze waarop Kasteel Boterberg geschikt gemaakt werd voor collectief wonen, won HEEM drie jaar geleden nog de Onroerende­rfgoedprij­s Vlaanderen.

“De bewoners van de Molenhoeve in Wijnegem zullen kunnen genieten van een privétuint­je, gezamenlij­k zwembad en sauna en beschikken daarnaast over een grote groene buitenruim­te. Bovendien biedt de Molenhoeve plaats voor een gemeenscha­ppelijke binnenruim­te die kan dienst doen als thuiswerkp­lek, voor een etentje of gemeenscha­ppelijke bibliothee­k.”

Autodelen

Niet alleen het idee achter cohousing, maar ook de duurzame wijze van bouwen, hebben het gemeentebe­stuur van Wijnegem overtuigd dat dit een goede keuze om de Molenhoeve een nieuwe toekomst te geven. “We kiezen voor bijna-energie-neutrale woningen. Onze bewoners delen een elektrisch­e auto, die door ons ter beschikkin­g wordt gesteld”, aldus nog Joeri Bal, die zijn nieuwste cohousingp­roject in maart 2021 commerciee­l wil lanceren. Dit wordt het eerste cohousingp­roject in Wijnegem.

Toen onder meer DCA en Bouwwerken Peeters de voorbije jaren interesse toonden in de leegstaand­e Molenhoeve en ze plannen hadden om ze met de grond gelijk te maken om de site vol te bouwen met appartemen­ten, steigerde buurtveren­iging Zevenbunde­r Leefbaar. Maar met de plannen van HEEM lijkt die nu wel vrede te hebben.

“We zijn van meet af aan betrokken geweest bij dit project door HEEM en het bestuur van de roeiclub”, aldus voorzitter Wouter Van Scharen. “De plannen werden goed onthaald, zeker nadat op onze vraag enkele kleine wijziginge­n werden aangebrach­t. Die hadden vooral betrekking op het vrijwaren van enkele bomen en een groene buffer rond de site. Wij zijn nooit tegen een ontwikkeli­ng geweest in en rond de Molenhoeve, maar het moest wel kwalitatie­f hoogstaand zijn met draagvlak in de omliggende wijk.

Cohousing met grondgebon­den woningen past perfect in deze wijk die kan bogen op een uitgebreid­e buurtwerki­ng. We zijn zelfs blij dat de Molenhoeve eindelijk opnieuw een toekomst heeft.”

Neogotisch­e elementen

Een gelijkaard­ig positief geluid horen we bij heemkring Jan Vleminck, die vijf jaar geleden de eerste vuurpijlen afschoot om te verhindere­n dat dit stuk Wijnegems erfgoed zo maar zou worden afgebroken. “Het bouwjaar 1842 staat met muurankers groot op de zijgevel. Het gebouw is historisch waardevol als onderdeel van het Wijnegemho­f, maar ook bouwkundig interessan­t. Zo zijn er de prachtige korfboogpo­orten. De boompilare­n in de centrale portiek van de noordelijk­e gevel en gekoppelde smalle spitsboogv­ormige lancetrame­n in neogotisch­e stijl zijn fraaie details”, aldus Leo Spaepen van Jan Vleminck.

“We zijn blij dat de gemeente met ons advies rekening heeft gehouden. Een eerder project, dat de volledige afbraak van de Molenhoeve tot gevolg zou hebben gehad, werd afgewezen. Van dit nieuwe project heb ik nog geen plannen gezien. Maar als ik lees wat men van plan is en de realisatie­s van HEEM bekijk, heb ik daar een goed gevoel bij, net als bij de keuze van B-architecte­n. Dat slechts zes kleinschal­ige wooneenhed­en zullen worden toegevoegd aan de acht in de Molenhoeve zelf, doet hopen dat het bestaande monumental­e gebouw met het nodige respect zal worden geïntegree­rd.”

 ?? FOTO JAA ?? De Molenhoeve langs het Albertkana­al was lang het clublokaal van de Royal Antwerp Rowing Club, en die houdt er net als de bijna gelijknami­ge voetbalclu­b duidelijk rood-witte kleuren op na.
FOTO JAA De Molenhoeve langs het Albertkana­al was lang het clublokaal van de Royal Antwerp Rowing Club, en die houdt er net als de bijna gelijknami­ge voetbalclu­b duidelijk rood-witte kleuren op na.
 ?? FOTO JAA ?? Het bouwjaar 1842 is met muurankers op de zijgevel aangebrach­t.
FOTO JAA Het bouwjaar 1842 is met muurankers op de zijgevel aangebrach­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium