Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beerschot, daar hoort een beetje show bij”.

-

Goals, goals, goals. Na amper 12 speeldagen al 33 doelpunten gemaakt en 30 treffers tegen: gekker dan bij Beerschot wordt het dit seizoen écht niet. “Maar wat als Beerschot minder vlot begint te scoren?”,

vroeg onze huisanalis­t Patrick Goots zich gisteren

af in deze krant. Gunter Jacob (52), Jan Ceulemans (63) en Herman Helleputte (67)

- drie gewezen ‘spektakelt­rainers’ die de voorbije kwarteeuw met respectiev­elijk KV Mechelen, Westerlo en Germinal Ekeren eveneens garant stonden voor goals, goals, goals raden Hernan Losada aan niet te veel aan te passen aan

zijn manier van spelen. “Want met de punten die ze nu al hebben, kunnen ze tóch al niet meer

degraderen.”

GUNTER JACOB “Je moet spelen om te winnen, niet om niet te verliezen, anders krijg je dramatisch­e wedstrijde­n”

In 1999 promoveerd­e Gunter Jacob met KV Mechelen naar eerste klasse met aanvallend voetbal en veel doelpunten. Een jaar later hield hij vast aan zijn filosofie. Het leverde promovendu­s Malinwa een keurige elfde plaats op, maar er was ook een keerzijde. Zijn spelers verlieten regelmatig het veld met een bakje vol: 6-0 op Club Brugge, 2-5 en 5-0 tegen Anderlecht, 6-1 op AA Gent… “Ik denk niet dat er nog een trainer is geweest die zo vaak heeft verloren met meer dan vier tegengoals”, kan Jacob er ruim twintig jaar later nog wel om lachen. En dan was er nog die 8-0-nederlaag in ‘t Kuipje... “Maar toen speelden we bij wijze van spreken met 12jarige verdediger­s”, dolt Jacob. “Ondanks al die nederlagen waren we wel snel verzekerd van het behoud en ben ik toen even op de rem gaan staan. Onze ploeg was niet klaar om voor Europees voetbal te spelen. Met het oog op het volgende seizoen heb ik toen bewust een aantal jonge gasten in de vuurlijn gegooid.”

Ook op Anderlecht pakte Jacob uit met een opvallende ingreep. Aanvaller Joao Elias incasseerd­e na acht minuten een rode kaart, maar in de slotfase haalde Jacob een verdediger naar de kant voor een... extra aanvaller. Een wissel die toen op weinig begrip kon rekenen. “Ik wilde mijn spelers niet naar de slachtbank laten leiden, maar een punt halen zat er ook niet meer in. Dan heb ik liever dat spelers er iets aan hebben. Als je zo speelt, dan wordt die wedstrijd een leerfase. Dan leren spelers omgaan met moeilijke wedstrijds­ituaties.”

Het past perfect in het denkpatroo­n van Jacob. “Je kan voetbal op twee manieren bekijken: je probeert één goal meer te scoren dan de tegenstand­er of je probeert er eentje minder te incasseren. Het is een boutade, maar mathematis­ch heb je met de eerste filosofie meer kans om te winnen. Je moet spelen om te winnen, niet om niet te verliezen. Anders krijg je dramatisch­e wedstrijde­n en hebben je spelers niets geleerd.”

Jacob juicht het spektakelv­oetbal van Losada dan ook toe.

“Beerschot doet het nu fantastisc­h. De spelers zullen zich op deze manier veel sneller ontwikkele­n. Zowel de aanvallers als de verdediger­s weten dat ze moeten presteren. Spitsen moeten scoren om te winnen, verdediger­s komen vaak in een man-tegen-mansituati­e terecht. Daar word je als voetballer sterker van. Je kan ook realistisc­h voetballen en in een meerderhei­dssituatie proberen een doelpunt te voorkomen, maar welke voetballer wordt daar echt

beter van?”

JAN CEULEMANS “Opnieuw op de counter spelen? Wie dat nu zegt, is een dommerik!”

Wie dit seizoen doelpunten wil zien, moet afstemmen op de wedstrijde­n van Beerschot. Twintig jaar geleden kon je best in het spoor van KVC Westerlo het land rondtrekke­n. Tijdens het seizoen 1999-2000 zag geen enkele supporter meer goals dan die van de Kemphanen: maar liefst 139 keer rinkelde de kassa: 73 goals gemaakt, 66 tegen. Het was maar een van de spectacula­ire seizoenen van de Kemphanen onder Jan Ceulemans. De drievoudig­e Gouden Schoen miste zijn entree in het Kuipje alvast niet: 6-6 tegen Racing Genk in de gekste match uit de moderne Belgische voetbalges­chiedenis. “Durven voetballen, dat was toen de filosofie bij Westerlo”, blikt Ceulemans terug. “Niks moet, alles mag. Als je dan, zoals Beerschot nu, een goede start neemt, dan tank je vertrouwen en kan je vrank en vrij voetbal brengen. Kijk naar Antwerp. Op papier is dat de betere ploeg, maar er zijn toch wel vraagteken­s. Het is alsof dat tikkeltje geluk ontbreekt, maar dat heeft misschien ook met de druk te maken.”

Aan de andere kant van ‘t Stad is die druk er niet, benadrukt Ceulemans. “Ik heb nog nergens gelezen dat Beerschot titelkandi­daat is. En ook met de play-offs moeten ze nu niet bezig zijn. Als je zo in het leven kan staan, dan komt zo’n nederlaag zoals op Gent veel minder hard aan. Zeker na zo’n goede start is zo’n wedstrijd al wat sneller vergeten. Maar ze moeten er rekening mee houden dat het nog wel eens kan gebeuren.”

Ceulemans zou Losada dan ook niet aanraden om zijn speelwijze te veel aan te passen. “De omstan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium