Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Italië in de ban van coronagate bij Lazio

CL-tegenstand­er van Club Brugge wordt verdacht van sjoemelen met Covid-testen

- LUDO VANDEWALLE

Lazio kan in vieze papieren terechtkom­en. De tegenstand­er van Club Brugge in de Champions League wordt ervan verdacht te hebben geknoeid met Covidteste­n. Dat kan tot degradatie uit Serie A leiden en heeft onvermijde­lijk ook gevolgen voor de Champions League.

Wat zouden de Italianen nu weer hebben uitgestoke­n? Ze hebben zich gewend tot een lab in Avellino dat negatieve testen op bestelling zou hebben afgeleverd. Tot die vaststelli­ng kwamen Italiaanse speurders nadat sleutelspe­lers als Ciro Immobile, Lucas Leiva en Thomas Strakosha niet hadden meegedaan in de Champions League-wedstrijde­n tegen Club Brugge (28 oktober) en Zenit (4 november) als gevolg van een positieve coronatest, maar tussendoor wel in de Serie A tegen Torino (1 november). Invaller en positief geteste Immobile was daar zelfs beslissend in de 3-4-zege.

Clubdokter komt niet Terwijl ze voor de Europese

voetbalbon­d UEFA in Rome positief testten, zouden ze wel “vals positief” hebben getest in Avellino tussen die wedstrijde­n in. “Onmogelijk”, schreeuwen experten. De Biomedisch­e Campus in Rome lichtte voor alle zekerheid de overheid in over deze vreemde gang van zaken. Vandaar het gerechteli­jk onderzoek.

Zondag is de politie dan ook binnengeva­llen in het trainingsc­entrum van Lazio en het testlab in Avellino. Als bewezen wordt dat Lazio met de testen heeft geknoeid om de drie betrokken spelers speelklaar te krijgen voor Torino, dan komen de Romeinen in grote problemen. Dan komt er een strafzaak en daar houdt het niet op.

Maar Lazio speelt het hard. De onderzoeke­rs hadden clubdokter Ivo Pulcini opgeroepen maar hij kwam niet opdagen. “Gezondheid­sredenen”, klonk het. Voorzitter Claudio Lolito werd al wel verhoord.

Degradatie en UEFA De Italiaanse bond heeft zich ook op de zaak gestort. Daarbij kan Lazio wel eens aankijken

tegen een fikse boete, een puntenverm­indering of zelfs degradatie naar de Serie B voor het breken van het gezondheid­sprotocol in Italië. Het is ook afwachten hoe de Europese voetbalbon­d zal reageren als de fraude wordt bewezen. Op het hoofdkwart­ier van de UEFA in Nyon klonk het: “Geen commentaar”.

Lazio staat op dit moment met vijf punten tweede in groep F met Dortmund (6 punten), Club Brugge (4 punten) en Zenit (1 punt).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium