Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De top tien halen wordt ook nu weer mijn doel”

Toon Vandebosch wil bewijzen dat zesde plaats op Koppenberg geen toevalstre­ffer was

- KAREL LEMMENS

Omdat de Belgische wielerbond besliste om geen beloften naar het EK in Rosmalen af te vaardigen, heeft Toon Vandebosch een werkloos weekend achter de rug. Het maakt er zijn motivatie om morgen in de Jaarmarktc­ross in Niel opnieuw een opvallende uitslag neer te zetten alleen maar groter op.

“Ik geef eerlijk toe dat ik er vorige week wat verveeld mee zat dat ik niet naar Rosmalen kon afreizen om daar mee te dingen naar de Europese titel”, bekent de 21-jarige renner van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Als je in een zware cross als de Koppenberg tussen de profs als belofte zesde kan eindigen, dan mag je toch zeggen dat je in goeie doen bent. Maar goed, ik leg me erbij neer dat de bond besloot om zowel bij de vrouwen als de mannen enkel met de profs naar Nederland af te zakken, ook al vond ik het een rare beslissing. In eigen land mochten we samen met de profs deelnemen aan wedstrijde­n, maar in een aparte cross voor beloften, met de Europese titel als inzet, kan het dan weer niet. Doodjammer, want het snelle parcours lag me op papier wel.”

Vandebosch volgde de strijd om de Europese titel van de beloften zaterdag dan maar op televisie. “Ik zag dat het verschil in de zandstroke­n werd gemaakt, laat dat nu net een van mijn specialite­iten zijn. Het had dus mogelijk een tweestrijd kunnen worden tussen mezelf en de Nederlande­r Ryan Kamp, die de wedstrijd won. Het is echt spijtig dat ik dat duel nu niet heb kunnen uitvechten. Eén voordeel is er alvast wel: omdat Kamp de regenboogt­rui ook in zijn bezit heeft, mag hij niet met die Europese trui rijden. Tot minstens eind januari volgend jaar zal de Europese trui bij de beloften dus niet te zien zijn en zal ik gespaard blijven van de frustratie die trui voor mij te zien uit rijden.

Ach, ik weet ook dat je als topsporter altijd moet vooruitkij­ken en dat je je beter niet druk maakt over dingen die je toch niet in de hand hebt. Dat is alleen maar verloren energie. Daarvoor was dit gemiste EK alweer een goeie leerschool.”

(lacht).

Ander parcours

De nationale kampioen bij de beloften uit Malle komt daardoor woensdag in Niel misschien extra geprikkeld aan de start. “Misschien zal dat inderdaad toch wat meespelen. Al blijf ik op mijn hoede voor de cross in Niel. Als junior won ik er al wel eens en als belofte tussen de profs werd ik er twee jaar geleden dertiende. Maar wat ik ook nog weet, is dat de wedstrijd best een zware klus wordt als het de dagen daarvoor veel heeft geregend. Dan is het ploeteren door de weidegrond en evenwicht zoeken op de schuine kanten. Minder plezierig waren die lange, rechte stroken die je naar de aankomst brachten en daarna terug naar het veld leidden. Ik heb wel vernomen dat het parcours dit jaar is gewijzigd, het kan dus heel anders fietsen worden. Nadeel is en blijft voor mij dat ik als belofte tussen de profs pas op de vijfde rij kan starten. Dan moet je wat geluk hebben om snel te kunnen opschuiven. In het andere geval is het de eerste twee ronden vooral hard vechten om snel een pak plaatsen te winnen. Dat zijn dan inspanning­en die je in de finale meestal cash betaalt. Hoe dan ook, op training voel ik dat ik dit seizoen een mooie stap voorwaarts heb gezet. Dat wil ik ook in Niel graag vertaald zien in opnieuw een toptienpla­ats.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Toon Vandebosch tien dagen geleden aan het werk in de Koppenberg­cross waar hij tussen de profs als zesde eindigde.
FOTO PHOTO NEWS Toon Vandebosch tien dagen geleden aan het werk in de Koppenberg­cross waar hij tussen de profs als zesde eindigde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium