Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kerst zal in beperkte kring moeten, we zijn er nog lang niet”

Gouverneur Cathy Berx doet rondje van klinieken

- JEF WIJCKMANS

De Antwerpse provincieg­ouverneur Cathy Berx bezocht maandag Campus Rumst van het ziekenhuis AZ Rivierenla­nd en later ook het AZ Malle. Na het bezoek aan het triagepunt, de dienst Spoedgeval­len en de intensive care-afdelingen in Rumst was ze erg lovend over het personeel, maar keihard over de geldende maatregele­n: “We moeten tot aan 50 besmetting­en per dag zakken. We zijn er dus nog lang niet.”

“We zitten in de provincie Antwerpen, met 800 nieuwe besmetting­en op 100.000, nog veel te hoog”, zegt Cathy Berx. “Het aantal nieuwe hospitalis­aties en opnames op intensive care stijgt nog steeds. Van enige versoepeli­ng is nog geen sprake. We zijn aan een marathon begonnen en zitten nog niet aan het einde. We dienen ook lessen te trekken uit die eerste coronagolf. Vijftig nieuwe besmetting­en per dag, dat lijkt me een absoluut maximum. Het is niet correct mensen valse verwachtin­gen voor te spiegelen. Kerst zal in beperkte kring, op veilige afstand en met alle andere richtlijne­n gevierd moeten worden. Ik zie een versoepeli­ng pas mogelijk als iedereen tegen Covid-19 gevaccinee­rd zal zijn of immuun zal zijn.”

“In overtuigin­g gesterkt”

Bart Van Bree, afgevaardi­gd bestuurder van AZ Rivierenla­nd, mocht maandagvoo­rmiddag Berx rondleiden op campus Rumst. Hij nam haar mee naar het triagepunt en langs de verschille­nde Covid-19-afdelingen. Hij wist haar te vertellen dat in zijn hospitaal 283 artsen en 1.276 personeels­leden aan de slag zijn voor de ruim 400 ziekenhuis­bedden. “Verdeeld over de ziekenhuiz­en in Reet, Willebroek en Bornem noteerden we reeds 441 met corona besmette patiënten.”

De gouverneur vertelde dat ze nog een bezoek wou brengen aan kleinere klinieken. “Die lopen minder in beeld, maar de werkdruk ligt er zeker niet lager. Ook dit verzorgend personeel verdient een hart onder de riem. AZ Rivierenla­nd Rumst was samen met de kliniek uit Bonheiden trouwens een van de eerste die het bij de eerste golf enorm zwaar kreeg.”

Ze prees het personeel omdat het zich op heel korte tijd heeft aangepast, en erin is geslaagd met de huisartsen uit de regio een sterke samenwerki­ng te creëren. Verscheide­ne artsen of hoofdverpl­egers gaven de gouverneur antwoorden op haar vragen. Dat was ook het geval op de dienst Geriatrie die tot een Covid-afdeling werd omgevormd en een beroep doet op studenten verpleegku­nde. De gouverneur passeerde ’s namiddags nog in het ziekenhuis in Malle en was ook daar erg onder de indruk. “Ik ben er nu nog meer dan voorheen van overtuigd dat alle genomen lockdownma­atregelen nodig zijn en lang genoeg moeten aangehoude­n blijven.”

 ?? FOTO JW ?? Gouverneur Cathy Berx krijgt uitleg van dokter Idalia Van Hul en hoofdverpl­eegkundige Christian Gilot van de dienst Spoedgeval­len
FOTO JW Gouverneur Cathy Berx krijgt uitleg van dokter Idalia Van Hul en hoofdverpl­eegkundige Christian Gilot van de dienst Spoedgeval­len

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium