Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een winterjas is voor veel gezinnen wél essentieel”

Geefwinkel Sarah Geeft slaakt noodkreet

- (jaa)

“Hoe krijg je het uitgelegd dat je plantjes en lampjes wel mag verdelen, maar warme winterjass­en niet?” Sarah Speltinckx van geefwinkel Sarah Geeft vraagt een uitzonderi­ng voor haar verplicht gesloten geefwinkel, waar gezinnen met in totaal 429 kinderen uit de hele regio graag een beroep op doen.

Sarah Speltinckx en haar team vierden deze zomer nog de tweede verjaardag van Sarah Geeft. “Dat we al zoveel kinderen op geregelde basis aan nieuwe spullen en kleertjes hebben kunnen helpen, geeft aan dat we met onze geef- en ruilwinkel inspelen op een reële behoefte”, aldus de initiatief­neemster. Samen met twaalf vrijwillig­ers probeert deze jonge oma wat nog bruikbaar is bij mensen te krijgen die deze ‘afdragertj­es’ echt nog kunnen gebruiken,

Maar begin november viel plots ook in de anders zo gezellig drukke geefwinkel alles stil. “Een ramp, niet zozeer voor ons team, maar voor onze vele klanten die echt radeloos zijn nu we ze wegens de lockdown niet meer mogen ontvangen. Voor 10 euro lidgeld per jaar gaan hier best heel wat stukken van de hand.”

Sarah heeft het onder meer over winterjass­en en andere warme kledij die nu in de rekken blijft hangen. “Ook speelgoed zoals gezelschap­sspellen zou bijvoorbee­ld goed van pas komen, omdat de kinderen nu zo vaak thuis binnen zitten. Maar mijn mails aan het gemeentebe­stuur en de burgemeest­er om een uitzonderi­ng op deze verplichte sluiting te bekomen, bleven tot dusver onbeantwoo­rd.” Met beperkte middelen heeft ze dan maar zelf de aanzet tot een webshop gemaakt, via de Facebookpa­gina van de geefwinkel. ‘Klanten’ kunnen items waar ze naar op zoek zijn, aankruisen op een lijst. Vervolgens verzamelen Sarah en co die in een mand buiten in de tuin zodat kleding en speelgoed contactloo­s kunnen worden overgedrag­en.

Burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) heeft respect voor wat Sarah Geeft allemaal doet voor de lokale samenlevin­g, maar zegt dat hij noch het lokaal bestuur de ‘speelruimt­e’ heeft om af te wijken van de strenge lockdownre­gels die de federale overheid oplegt. “Persoonlij­k begrijp ik de gevoelighe­id wel. Misschien kan Sarah de jassen bij de mensen thuis (laten) bezorgen ? Zo werken momenteel de meeste kledingwin­kels. Aan huis leveren mag en misschien kan er zo iets georganise­erd worden.”

Sarah Geeft, Filip Bourletstr­aat 3234-36-38. Facebook: SarahGeeft­vzw

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Te veel kinderkled­ing geraakt momenteel niet bij de doelgroep die Sarah Geeft voor ogen heeft.
FOTO JAN AUMAN Te veel kinderkled­ing geraakt momenteel niet bij de doelgroep die Sarah Geeft voor ogen heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium