Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Landbouwer nivelleert momenteel oude Repaq-site, van sanering is nog geen sprake

- (kma)

De zandaanvoe­r op het vroegere Repaq-stort aan de Sint-Jobbaan, staat los van het bodemveron­treiningso­nderzoek dat de gemeente er vorig jaar liet uitvoeren. Het is een actie van een landbouwer, omdat door de vertering van het stort de bodem er op sommige plaatsen aan het verzakken is.

In de voormalige kleigroeve van Repaq werd in de jaren tachtig huishoudel­ijk en industriee­l afval gestort. Tussen de Sint-Jobbaan, de Geuzenstra­at en Heikantstr­aat vertoont het landschap nog altijd duidelijk een heuvel. Omdat er al jaren verhalen circuleren over bodemveron­treiniging, liet de gemeente op eigen initiatief in september vorig jaar grondstale­n onderzoeke­n. Milieusche­pen Wouter Patho (N-VA) deelde afgelopen zomer mee dat één staal in orde was, vier stalen lichte overschrij­dingen vertoonden van de toegestane waarden en dat één staal ernstig verontrein­igd was, zonder evenwel directe nadelige gevolgen.

Momenteel zijn er grondophog­ingen bezig op het voormalig stort, wat inwoners deed denken dat de gemeente samen met OVAM tot saneringsm­aatregelen was overgegaan. “Maar dit staat volledig los van ons onderzoek”, reageert schepen Patho. “De boer die de grond bewint, zal waarschijn­lijk zijn land willen nivelleren.”

De landbouwer zelf bevestigt dit. “Het stort zakt weg, met als gevolg dat er ‘waterzakke­n’ komen in het terrein, die we momenteel dichtmaken.” Volgens schepen Patho laat de gemeente het dossier nog niet los en wil ze verder overleg met OVAM.

 ?? FOTO KMA ?? Nivellerin­gswerken op de oude Repaq-site.
FOTO KMA Nivellerin­gswerken op de oude Repaq-site.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium