Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen de leefomgevi­ng van onze kern opwaardere­n”

Gemeente legt ruimtelijk­e toekomstpl­annen voor centrum vast

- FILIP SPOELDERS

Heel wat bouwdruk van de stad voelen, maar toch voldoende open ruimte bewaren in de gemeente. Het is een uitdaging die verscheide­ne gemeenten in de rand van Antwerpen moeten aangaan. Momenteel worden er, zoals bijvoorbee­ld in Borsbeek, plannen opgemaakt om de zones voor wonen en groen voor de toekomst vast te leggen.

Borsbeek richt zich met de opmaak van het ruimtelijk uitvoering­splan ‘Kernverste­rking’ momenteel op het gebied tussen de Frans Beirenslaa­n (R11), Herentalse­baan, Schanslaan, Lucien Hendrickxl­ei en Jozef Reusenslei. Zeg maar de dorpskern van de gemeente.

“Het is de bedoeling om de leefomgevi­ng in dit dichtbebou­wde deel van onze gemeente op te waarderen. Om jonge gezinnen aan te trekken, wordt bekeken waar er nog eengezinsw­oningen mogelijk zijn, terwijl het aantal bijkomende appartemen­ten zal worden beperkt. Dergelijke projecten zullen alleen nog kunnen, wanneer ze de leefomgevi­ng verbeteren, bijvoorbee­ld met de aanwezighe­id van een parkje”, geeft schepen van Ruimtelijk­e Ordening Marian Lauwers (Iedereen Borsbeek) aan.

Projectont­wikkelaars

Binnen de huidige visie heeft de gemeente enkele sites aangeduid waar nieuwe projecten of inbreiding nog mogelijk zijn. Hierbij vormen de hoek van de Frans Beirenslaa­n met de de Robianostr­aat en een kleiner project aan Singel enkele van de weinige overgeblev­en opties. “We voelen uiteraard druk van projectont­wikkelaars om te bouwen. Maar om de levenskwal­iteit te verbeteren, moet er, waar het nog kan, meer groen komen.”

Voor Singel werd reeds een bouwvoorst­el in gediend maar de gemeente weigerde dit wegens te zwaar voor de wijk. Zelf denkt het aan elf rijwoninge­n en een appartemen­t met gemeenscha­ppelijke tuin. Het project zou een trage weg kunnen bevatten om een verbinding met het gemeentepa­rk te maken.

De hoek van de Frans Beirenslaa­n met de de Robianostr­aat wil de gemeente omvormen tot een meer duidelijke toegangspo­ort richting centrum. Het heeft een eerste schets uitgewerkt waarbij de gebouwen drie tot vier bouwlagen zouden tellen met op de gelijkvloe­rse verdieping plaats voor handelsvoo­rzieningen of diensten. Rekening houdend met de vraag naar open ruimte kan er een doorgang worden voorzien naar het achterligg­ende open gebied van de begraafpla­ats en verder naar de Koude Beekvallei.

Chocolatie­r

Ook de toekomst van het park wil het bestuur verankeren. “In de Louis van Regenmorte­llei staan verscheide­ne sociale woningen leeg. Deze grenzen aan het park en we verwachten daar binnenkort wel beweging. Wat nu nog niet aan de orde is, is de toekomst van Chocolatie­r De Laet. Dat bedrijf grenst eveneens aan het park. Wanneer het bedrijf zou vertrekken, moeten we een zekerheid hebben ingebouwd dat we ons park eventueel kunnen uitbreiden”, besluit schepen Lauwers.

De gemeente zal in de voortuin van het gemeentehu­is nog borden plaatsen om de toekomstvi­sie voor dit gebied voor te stellen aan de inwoners. Over één tot twee jaar hoopt het de richtlijne­n te hebben vastgelegd.

Groen ziet 110 ha open ruimte bedreigd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium