Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk maar één keer zonder publiek”

Nieuw parcours Jaarmarktc­ross slaat aan bij vele ‘verkenners’

-

In Niel is alles in voorbereid­ing gebracht voor de Superprest­ige Jaarmarktc­ross van woensdag. De afgelopen dagen daagde al een massa nieuwsgier­igen op om het nieuwe parcours te verkennen, want woensdag zal het noodgedwon­gen zonder publiek zijn. De organisati­e vraagt de mensen met aandrang om niet af te zakken richting het parcours.

“De 58ste editie wordt er een die op vele vlakken de geschieden­isboeken zal ingaan”, steekt eventraadv­oorzitter Davy Truyts van wal. “Na jaren van afwezighei­d in een regelmatig­heidscrite­rium zijn we vanaf dit jaar onderdeel van de Telenet Superprest­ige. Daarnaast krijgen de renners een nieuw en uitdagende­r parcours voorgescho­teld. Maar ook historisch: helaas zonder toeschouwe­rs, vanwege corona.”

“Het aantal onverharde meters is aanzienlij­k toegenomen en ook de reliëfvers­chillen zijn groter geworden”, licht eventmanag­er Ronald Spagnaerts toe. “Dat verschil zullen de renners zeker in de benen voelen. De velen mensen die de voorbije dagen kwamen afgezakt, waren alvast laaiend enthousias­t over het parcours.”

“We grijpen er ook mee terug naar de roots. Voor het eerst sinds vijftien jaar vinden vertrek en aankomst opnieuw plaats in de Antwerpses­traat, die voor een stuk wordt afgesloten. We hadden al langer plannen in die richting, corona heeft ze gewoon wat versneld. Doordat langs het nieuwe parcours een pak minder mensen wonen, is het beter beheersbaa­r voor een afgesloten traject zonder publiek. De inwoners die vlak langs het parcours wonen, vragen we niettemin ook met aandrang om tijdens de wedstrijde­n binnen te blijven”, zegt Truyts. Om erop toe te zien dat er zich geen toeschouwe­rs op het parcours begeven en dat de maatregele­n worden nageleefd, wordt een vijftigtal stewards in samenwerki­ng met de politie ingezet. “Een groot deel van hen hadden we sowieso al voor andere taken die nu niet nodig zijn. Om die groep aan te vullen, hadden we nog een 15-tal

extra vrijwillig­ers nodig.” Financiële plaatje

“Zo’n Superprest­igewedstri­jd lokt toch al snel tussen de 8.000 en 10.000 supporters. Gerekend aan 12 euro voor een toegangsti­cket kom je toch uit op gemiste inkomsten ten bedrage van zeker 100.000 euro. We hebben dan ook onze financiële buffer moeten aanspreken. Daarnaast is het een kwestie van kosten besparen. Daarvoor werden ook met de renners afspraken gemaakt. Maar hopelijk is dit alles maar eenmalig, want anders wordt het moeilijk.” Gelukkig voor de crossfans kunnen de wedstrijde­n van de dames en heren rechtstree­ks worden gevolgd op Telenet Play Sports en Sporza. “Dat de cross massaal zal worden gevolgd, blijkt alvast uit het succes van de koersmuset­te (bevoorradi­ngszakje) met hapjes en drankjes, waarvan al meer dan 250 exemplaren aan de man zijn gebracht”, besluit burgemeest­er Tom De Vries (Open Vld).

 ?? FOTO RR ?? Sportraadv­oorzitter Francky Leemans, eventmanag­er Ronald Spagnaerts, burgemeest­er Tom De Vries en eventraadv­oorzitter Davy Truyts verkennen het nieuwe parcours.
FOTO RR Sportraadv­oorzitter Francky Leemans, eventmanag­er Ronald Spagnaerts, burgemeest­er Tom De Vries en eventraadv­oorzitter Davy Truyts verkennen het nieuwe parcours.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium