Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pia lanceert digitaal atelier ‘Klei met mij’

- (jaa)

Atelier ‘De Kast van Pia’ zit muurvast. Niet omdat Pia Vanes haar sleutel of creativite­it om mooie dingen te maken met klei verloren heeft, maar door de lockdown natuurlijk. “Ik geloof rotsvast dat bezig zijn met klei ons door deze moeilijke tijd kan helpen. Daarom heb ik met ‘Klei met mij’ een digitaal alternatie­f uitgewerkt”, aldus deze ambassadri­ce van het kneedbaar gesteente.

Met klei kan je hele mooie dingen maken. Het atelier van Pia Vanes aan de Oelegembaa­n in Wommelgem staat er vol van. Toch noemt deze vrouw zich geen kunstenare­s en is tentoonste­llen noch verkopen haar grote drijfveer.

“Ik zie het als mijn missie om iedereen, ook wie meent over twee linkerhand­en te beschikken, aan het kleien te krijgen. Het enige wat je nodig hebt is één vierkante meter en een blok klei. Het kan gewoon op de keukentafe­l. Een dure en ingewikkel­de draaischij­f, die mensen vaak met keramiek associëren, hoeft er helemaal niet aan te pas te komen.”

Pia weet hoe je mensen op een leuke manier wat aanleert. Haar jarenlange ervaring als juf in de Vrije Basisoefen­school in Wijnegem komt daarbij goed van pas. “Dat proces om kinderen, maar ook volwassene­n eenvoudige technieken aan te leren, primeert ook als ik in m’n atelier sta en daar mensen ontvang”, aldus Pia. “Hier zijn al mensen te gast geweest die als therapie aan de slag gingen met klei. Dat psychologe­n klei ontdekt hebben als middel om een gevoel van geluk te ervaren, verwondert me niet. Klei is een natuurlijk en aards materiaal en ermee aan de slag gaan, brengt je helemaal tot rust.”

Hoekje af mag

Omdat live aanleren nog een tijd niet mogelijk is, heeft Pia haar tips & tricks voor absolute beginners nu verzameld op een indrukwekk­end digitaal platform. “Ik heb ook in deze fase zelf weer veel geleerd”, getuigt Pia. “Een website maken, video’s opnemen en monteren: het was allemaal nieuw voor mij. Het resultaat is te zien op ‘kleimetmij.be. De filmpjes werken hopelijk aanstekeli­jk en er staan voor de rest genoeg inspireren­de voorbeelde­n op.”

Pia Vanes heeft formules vanaf 9,99 euro per maand. Wie een jaarabonne­ment neemt, krijgt er meteen een pak klei gratis bij. Dankzij de vele video’s leert zelfs de grootste kleikluns de basistechn­ieken en garandeert Pia dat iedereen onvermoede creativite­it in zichzelf zal ontdekken. “Mijn belangrijk­ste les? Het moet niet perfect zijn. Er mag gerust een hoekje af zijn. Streven naar perfectie is saai en je wordt er niet gelukkig van”, weet Pia.

www.kleimetmij.be

 ?? FOTO JAA ?? Pia Vanes in haar kleiatelie­r.
FOTO JAA Pia Vanes in haar kleiatelie­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium