Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zino is in Nederland veel rustiger geworden”

Terminaal zieke Peter krijgt elke dag nieuws over hond

- (kma)

Op 13 november zal het precies een jaar geleden zijn dat de terminaal zieke Peter Deruyter (56) uit Berchem zijn hond Zino overdroeg aan een Nederlands koppel, omdat hij zelf niet meer de kracht had om voor zijn huisdier te zorgen.

De getuigenis van Antwerpena­ar Peter Deruyter over hoe hij met zijn ziekte longemfyse­em (COPD) beetje bij beetje letterlijk zijn adem aan het verliezen was, liet vorig jaar geen mens onberoerd. Op Peters bucketlist

(dingen die hij nog graag zou doen of verwezenli­jken, red)

stond onder meer een nieuw baasje vinden voor zijn potige hond Zino, die het niet meer kon vinden met zijn twee andere honden Milan en Zara. Ook wandelen was voor Peter onmogelijk geworden, doordat hij constant zuurstof nodig had en direct buiten adem was. Voor Milan en Zara was dat geen probleem, die amuseerden zich in de tuin, maar Zino werd door de hele situatie stilaan onhandelba­ar.

Peter Deruyter lanceerde dan maar een oproep via de media. Tot zijn eigen verbazing ging die viraal. 200 kandidaat-baasjes (zelfs uit China) wilden Zino adopteren, hoewel het dier al zeven jaar was. Na een strenge selectie koos Peter voor de Nederlands­e Pedro en Kely.

“We hebben nog dagelijks contact via whatsapp. Om de twee dagen doen we een videocall, zodat ik met Zino kan praten. Pedro stuurt me ook veel foto’s en filmpjes door. Ik ging al enkele keren op bezoek in Nederland. Het is een heel andere hond geworden. Vroeger was hij een grote zenuwbom. Daar is niets meer van te merken. ”

Noodknop Zelf krijgt Peter het almaar moeilijker. Doordat hij in de laatste fase

van zijn longziekte zit, zou een coronabesm­etting voor hem fatale gevolgen hebben. “In februari heb ik thuis een aanval gekregen. Ik kreeg geen zuurstof meer. Via een noodknop heb ik een kameraad kunnen verwittige­n. Ik ben gereanimee­rd geweest in het UZ Gent. Ik vernam toen ook dat ik waarschijn­lijk februari 2021 niet zou halen als ik zo hard achteruit bleef gaan.”

Zich voorbereid­end op het onvermijde­lijke einde, gaf Peter zijn tuin, die volledig voor Milan en Zara is ingericht, de naam

“Op 26 december geef ik onder diezelfde naam een wereldwijd­e livestream vanuit mijn tuin met negen top-dj’s en een lightshow, die wordt uitgezonde­n op radio TRL en op internet”, vertelt Peter, die de dj’s nog uit zijn periode als buitenwipp­er kent. “Ik besef dat ik door mijn ziekte in de hoogste risicocate­gorie zit. Maar ik ben altijd een vechter geweest. Vorige week zat ik nog met een infectie. ‘Oei, nu heb ik prijs’, dacht ik. Maar tot hiertoe heeft corona mij nog niet te pakken gekregen.”

Deruyter wordt intussen door een tv-ploeg gevolgd voor een reeks over personen die terminaal zijn. “Die televisiem­akers staan er zelf verbaasd van hoe actief ik blijf.” Alles voor Milan en Zara is geregeld, mocht Peter er straks niet meer zijn. Maar voorlopig ziet het ernaar uit dat hij zijn vervaldatu­m van februari 2021 op wilskracht zal kloppen.

Land.

The Unknown

 ?? JH ?? Peter Deruyter met Milan en Zara in The Unknown Land.FOTO
JH Peter Deruyter met Milan en Zara in The Unknown Land.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium