Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hopen begin 2022 volledig klaar te zijn”

Oude ringoven herrijst als polyvalent­e ruimte voor museumsite

- JAN BOEY

Er wordt volop gewerkt aan de heropbouw van de ringoven op de terreinen van het ecomuseum van de Boomse baksteen (Emabb). Een tiental metselaars maakt van het stukje verloren baksteenni­jverheid een polyvalent­e ruimte voor het museum. Ook de 18deeeuwse schrijnwer­kerij die deel uitmaakt van de site wordt gerenoveer­d en is daarvoor speciaal naar Doornik overgebrac­ht.

De ringoven op de terreinen van Emabb moet begin 2022 volledig klaar zijn, schetst voorzitter Luc Verbeeck van Emabb. “De dakpannen en houten spanten zijn vakkundig verwijderd. Daarna moest de aannemer op de bovenste verdieping bij wijze van spreken een half bos verwijdere­n, dat daar in de loop van de tijd was gegroeid. Ze zijn nu bezig met het opmetselen van de zijwanden. Ook de kop van de oven wordt aan beide zijden volledig aangepakt.” Daarvoor is tien man aan het werk.

Waterinsij­peling

De volledige vloeropper­vlakte boven de oven is 80 meter lang en zowat 20 meter breed, een oppervlakt­e die nadien wordt ingevuld als polyvalent­e ruimte.

“We willen zo snel mogelijk het

dak er weer op om waterinsij­peling te vermijden. Daarna kan de binnenafwe­rking verder worden aangepakt”, zegt Luc Verbeeck. Johan Van den Mooter volgt het dossier op voor Kempens Landschap. “De samenwerki­ng met de gemeente Boom verloopt voortreffe­lijk en dat uit zich ook op de werkvloer.”

Schrijnwer­kerij

Inmiddels wordt dat andere gebouw, de vroegere schrijnwer­kerij van de steenbakke­rs door de firma Monument Goed Leven in Doornik volledig weer in elkaar gezet en gerestaure­erd. Half september werd deze unieke werkplaats ontmanteld. “De oorspronke­lijke constructi­e is van voor het bestaan van België, we vermoeden 18de eeuw. Als het gebouw wordt teruggezet, wordt de vloer zo’n 30 centimeter verhoogd, zodat de ingang gelijk komt met het niveau van de straat”, zegt Johan Van den Mooter.

Het is hiermee een van de oudste nog bestaande gebouwen van Boom. Voor eind 2021 is het volledig klaar. Deze schrijnwer­kerij wordt in samenwerki­ng met Toerisme Rupelstree­k een vast onthaalpun­t en infokantoo­r voor alles wat met de steenbakke­rijnijverh­eid te maken heeft.

Globaal kost de hele klus zowat 2 miljoen euro. De Vlaamse regering subsidieer­t zo’n 750.000 euro.

www.emabb.be

 ?? FOTO JB ?? Op het ‘dak’ van de ringoven Emabb-voorzitter Luc Verbeeck (links) en voor het Kempens Landschap Johan Van den Mooter. Op de achtergron­d de te renoveren schouw die een uitkijktor­en wordt.
FOTO JB Op het ‘dak’ van de ringoven Emabb-voorzitter Luc Verbeeck (links) en voor het Kempens Landschap Johan Van den Mooter. Op de achtergron­d de te renoveren schouw die een uitkijktor­en wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium