Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 34 personen kozen voor laatste rustplaats in natuur

- (kma)

Al 34 personen vonden in Halle en Sint-Antonius een laatste rustplaats in de natuur. Dat blijkt uit een vraag van gemeentera­adslid Katrien Schryvers (CD&V).

Halle-Zoersel kreeg in 2018 de primeur van de natuurbegr­aafplaats.

Intussen werd in Sint-Antonius in alle stilte een tweede natuurbegr­aafplaats in gebruik genomen in een bos naast de begraafpla­ats in de Emiel Vermeulens­traat.

Vlaams volksverte­genwoordig­er en gemeentera­adslid Katrien Schryvers (CD&V) nam in het verleden heel wat initiatiev­en die de

maart eerste

mogelijkhe­id tot het geven van een persoonlij­ke invulling bij het afscheid verruimen. Zo kregen ouders de mogelijkhe­id om hun levenloos geboren kindjes te laten begraven of cremeren, ook als de zwangersch­apsduur van 12 weken nog niet werd bereikt. Nog een voorbeeld: de keuze in welke gemeente iemand wil worden begraven kan in de laatste wilsbeschi­kking. Een andere mogelijkhe­id waarvoor Schryvers via een voorstel van decreet de wettelijke basis leverde, zijn de zogenaamde natuurbegr­aafplaatse­n.

“Sedert maart 2018 werden er in totaal op de twee natuurbegr­aafplaatse­n in de gemeente 19 asverstroo­iingen gedaan in de natuur en 15 biologisch afbreekbar­e urnes begraven. In deze urnes wordt er vaak ook mee een stekje van een boom geplant. Deze symboliek van nieuw leven geeft rouwende families duidelijk troost”, zegt Schryvers. “Deze cijfers tonen aan dat er een nood wordt ingevuld.” Uit een bevraging die Schryvers eind 2019 deed bij de lokale besturen, bleek dat bijna een kwart van de gemeenten gelijkaard­ige plannen heeft

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De natuurbegr­aafplaats in Halle aan Villa Markey.
FOTO MIA UYDENS De natuurbegr­aafplaats in Halle aan Villa Markey.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium