Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Georgia kan Biden maken of kraken

Heel Amerika kijkt naar de staat waar nog twee senaatszet­els op het spel staan

-

Of Georgia nu naar Trump gaat of naar Biden: eigenlijk doet het er weinig toe. En toch is de staat de komende twee maanden het politieke zwaartepun­t van de VS. Wie hier in januari tot de Senaat verkozen wordt, kan Biden als president maken of kraken. Straf voor een staat met minder inwoners dan België, waar tien jaar geleden niemand campagne ging voeren.

Vergeet even Trump versus Biden. Tot 5 januari wacht iedereen nagelbijte­nd de uitkomst af van twee andere duels. Voor de twee vacante zetels van Georgia in de Senaat neemt Republikei­n Kelly Loeffler het op tegen Democraat Raphael Warnock en Republikei­n David Perdue tegen Democraat Jon Ossoff. De staat heeft de regel dat als geen van de kandidaten een absolute meerderhei­d behaalt, er een tweede verkiezing volgt. Die vindt plaats in januari.

Niet zomaar een triviale, lokale aangelegen­heid: als de voorlopige kiesuitsla­g blijft zoals die nu is, dan bepalen die twee zetels of de Senaat een Democratis­che of een Republikei­nse meerderhei­d krijgt. En of Joe Biden de komende jaren als president dus enige slagkracht heeft, of vooral moet opboksen en toegeven.

Het wordt een bitse campagnest­rijd. Beide partijen zullen er vlotjes een paar miljoen tegenaan gooien. “Ze gaan voor elke stem moeten vechten. Straat per straat, en het resultaat kan alle kanten uitgaan”, zegt voormalig Democratis­ch gouverneur Roy Barnes in

The New York Times.

Tussen perziken en Coca-Cola

Dat het zo’n dubbeltje op zijn kant wordt, is op zich al opmerkelij­k. Niet eens zo lang geleden was Georgia een veilige haven voor de Republikei­nen. De tevens de staat van Coca-Cola, Ray Charles, katoenpluk, slavernij en segregatie. Een conservati­ef bolwerk, waar de laatste vijftig jaar alleen in 1976 en 1992 een Democratis­che presidents­kandidaat het had gehaald.

Tot een nieuwe wind de Republikei­nse almacht er deed afbrokkele­n. Barack Obama gaf de voorzet, Hillary Clinton zette de trend voort, Joe Biden kopt nu allicht binnen. Een afkeer van Trump

Peach

State, speelt een rol. Vooral hoogopgele­ide witte vrouwen zouden zich daardoor ook van de Republikei­nse partij hebben afgekeerd. Maar Biden heeft vooral veel te danken aan de zwarte bevolking en de strijd van één vrouw om hun stem te laten gelden.

Even terug naar 2016. Toen het stof van de verkiezing­en weer ging liggen, konden de Democraten in Georgia toch een streepje hoop ontwaren. Clinton had het er niet eens zo slecht gedaan, tegen de verwachtin­gen in. Zowel de Republikei­nen als de Democraten hadden zich er geschikt in een lange status quo, maar waren daarbij de grote demografis­che veranderin­gen van de staat uit het oog verloren. Zo nam de bevolking fors toe: van 7,9 miljoen in 2000 tot 10,6 miljoen in 2019. In 2004 was volgens de exitpolls 70% van de kiezers wit. Dit jaar is dat nog 60%. De buitenwijk­en

Miljoen kiezers geschrapt

Alleen hebben de Republikei­nen er lang alles aan gedaan om de stem van die jongere zwarte bevolking te verstommen. Dat stelt alleszins Stacey Abrams (46). De Democrate deed in 2018 mee aan de verkiezing­en om gouverneur te worden van Georgia. Haar Republikei­nse tegenstand­er was Brian Kemp, toen staatssecr­etaris en in die functie verantwoor­delijk voor het organisere­n van de verkiezing. Ze verloor nipt, maar legde zich daar aanvankeli­jk niet bij neer. Er waren massaal zwarte stemmen onderdrukt, zei ze. Zo waren er in vergelijki­ng met 2013 10% minder stembureau­s, ook al waren er twee miljoen meer stemgerech­tigden. En er werden letterlijk een miljoen mensen van de kieslijste­n gegooid. Omdat er een fout in hun adres zou staan, of om nog onduidelij­ker reden. Onderzoek van persagents­chap AP bracht aan het licht dat 70% van die geschrapte kiezers zwart waren.

Uiteindeli­jk gebruikte Abrams haar nederlaag om initiatiev­en op te richten om zwarte kiezers naar de stembus te krijgen. Door haar toedoen waren er dit jaar 800.000 méér kiezers geregistre­erd dan in 2016. Exitpolls tonen aan dat 87% van de zwarte kiezers voor Biden koos.

“We zien vooral een grote opkomst in wijken en gemeenscha­ppen die kandidaten normaal niet belangrijk vinden. Maar nu zijn die gemeenscha­ppen geëngageer­d en weten ze dat hun stem telt”, aldus Abrams op verkiezing­sdag. Met een verschil van amper 10.000 stemmen tussen Biden en Trump in Georgia lijkt het er effectief op dat elke stem het verschil kan maken. Ook in januari. Niemand die zich nu nog kan permittere­n om de staat zomaar over het hoofd te zien.

 ?? FOTO'S AFP ?? In Georgia zijn de tellingen nog steeds aan de gang.
FOTO'S AFP In Georgia zijn de tellingen nog steeds aan de gang.
 ??  ?? Stacey Abrams kreeg zwarte kiezers massaal naar de stembus.
Stacey Abrams kreeg zwarte kiezers massaal naar de stembus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium