Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kan de horeca nog openblijve­n met Biden, dat vragen ze zich hier af”

Roel Liekens uit Bonheiden woont en werkt in Georgia

- (grvr)

Roel Liekens (40) uit Bonheiden woont en werkt bijna een jaar in Johns Creek, een stadje in Georgia. “Ze zijn ook hier bezig met het coronaviru­s: kunnen de restaurant­s en cafés met Joe Biden nog openblijve­n?”

Georgia wordt dus ook doorslagge­vend voor de balans in de Senaat. En Roel Liekens zit er middenin. Letterlijk. De Bonheidena­ar woont in Johns Creek, een voorstad van Atlanta van nog geen 100.000 inwoners. 70% stemt er op Biden. Rij een kwartier noordelijk­er en je zit in

Met veel natuur en evenveel rechtse stemmen.

Toch heeft blauw aan popularite­it gewonnen in de doorgaans Republikei­nse staat. Dat heeft ook volgens Roel veel te maken met Stacey Abrams, die nog bijna running mate was van Joe Biden. “En er is de bevolkings­groei. Veel Amerikanen verhuizen van elders in het land naar de voorsteden van Atlanta. Zij stemmen allemaal voor Biden.”

county.

Trump

In Georgia vragen ze zich af hoe snel er duidelijkh­eid zal zijn omtrent de verkiezing­suitslag en de mogelijke hertelling. Maar ook het coronaviru­s speelt, zegt Roel. “Cafés en restaurant­s zijn altijd opengeblev­en. En mondmasker­s zijn niet verplicht, behalve op openbare plaatsen en in supermarkt­en. Vorige week was ik op een buurtfeest in het noorden van Georgia. Dat mag, alsof er niks gebeurd is, terwijl bijna niemand een masker draagt. De mensen vragen zich af of dat met Biden als president ook zo zal zijn.”

Ook Roel zelf zit met vragen. Begin januari kwam hij samen met hond Iker aan in Georgia om als manager te werken voor een palletbedr­ijf. Hij was single en had zin in avontuur. Maar in maart overleed zijn hond én brak corona uit, waardoor hij nu al een half jaar thuis werkt. Sommige collega’s heeft hij alleen op scherm gezien.

“Het is dus nogal moeilijk om een sociaal leven op te bouwen. Amerikanen zijn vriendelij­k, maar ze laten niet makkelijk iemand toe in hun leven. En dan is er dat virus. Voorlopig ben ik hier graag. Maar het loopt niet zoals ik verwacht had. Toen ik deze job aannam, was het de bedoeling dat ik veel zou reizen. Ook dat is in het water gevallen.”

 ?? FOTO RR ?? Roel Liekens woont in Johns Creek, Georgia: “Voorlopig ben ik hier graag, ook al het loopt niet zoals ik verwacht had.”
FOTO RR Roel Liekens woont in Johns Creek, Georgia: “Voorlopig ben ik hier graag, ook al het loopt niet zoals ik verwacht had.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium