Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wereld is het zowat eens

-

In augustus 1974, toen Watergate in volle hevigheid woedde, dacht Richard Nixon er nog niet aan op te stappen. Pas na een bezoek van de Republikei­nse fractielei­ders in het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat hield hij wat er nog restte van de eer aan zichzelf.

De Republikei­nse toppers zetten nog geen druk op de president. Ze vinden dat hij de tijd moet krijgen om het verlies toe te geven, iets wat de 44 voorganger­s van Trump zonder veel uitstel deden. Druppelsge­wijs komen er Republikei­nse felicitati­es voor Biden, zoals van ex-president Bush en Obamauitda­ger Mitt Romney. De grote meerderhei­d zwijgt. Enkele toppers zoals Ted Cruz, semitopper­s als Kristi Noem en oudgediend­en als Newt Gingrich gaan mee in het verhaal van de president. Zijn ferventste verdediger is slippendra­ger senator Lindsey Graham.

Het moet pijnlijk geweest zijn voor Trump dat zelfs premier Netanyahu niet aarzelde om Biden te felicitere­n “als vriend van Israël”. Zelfs de buddy van Trump, de Hongaarse premier Viktor Orban, feliciteer­de uiteindeli­jk met lange tanden de nieuw verkozen president. De Sloveense premier Janez Jansa is zowat de enige die nog openlijk meegaat in het verspreide­n van fraudegeru­chten. Net als Jair Bolsonaro, de Trump van Brazilië. Van wie we nog niets gehoord hebben, zijn Poetin, Xi Jinping en dikke vriend Kim Jong-un. Maar de Noord-Koreaanse dictator zweeg ook in 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium