Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het blijft stil in Peking en Moskou

- (hca)

Sommige West-Europese landen konden nauwelijks wachten tot Pennsylvan­ia zaterdag definitief in het voordeel van Joe Biden kantelde om hem te felicitere­n. Rusland en China daarentege­n nemen rustig de tijd om de toekomstig­e Amerikaans­e president een kaartje te sturen.

Drie dagen na de overwinnin­gsspeech van Biden hebben Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping nog niet van zich laten horen. Peking nam vanochtend “akte van het feit dat Biden zich tot winnaar heeft uitgeroepe­n”. Ze zullen wachten tot de uitslag officieel is, meldde een woordvoerd­er van Buitenland­se Zaken. Ook Moskou zegt te zullen wachten tot de kiesmannen zich hebben uitgesprok­en. Nochtans maakte Poetin bij de verkiezing van Trump in 2016 al een uur na de berichtgev­ing in Amerikaans­e media zijn felicitati­es over. “Toen was er geen juridische aanvechtin­g”, zei een Kremlinwoo­rdvoerder.

De ware reden is wellicht elders te zoeken. “Biden was voor Rusland een moeilijker te bespelen presidents­kandidaat dan Trump”, zegt Rusland- en Poetinkenn­er Katlijn Malfliet (KULeuven). “Rusland en China zijn al jaren de argumentat­ie aan het opbouwen dat het Westen verdeeld is en dat de VS z’n leidersrol in de wereld kwijt is. Allebei willen ze dat de wereld anders georganise­erd wordt.”

Strenge taal van Biden

Toch zal zeker Rusland de VS de komende jaren nodig hebben, zij het dan in dossiers zoals de ontwapenin­gsakkoorde­n en bij afspraken over het klimaatbel­eid. Bidens strengere taal aan het adres van Rusland maakt dat ze er in Moskou niet helemaal gerust op zijn.

De grootste reden waarom er dan toch gedraald wordt met felicitati­es, aldus Malfliet, is dat Rusland en China zich zo nog eens willen manifester­en als grote internatio­nale tegenspele­r. “Ze zijn allebei bezig met de opbouw van heel andere, Euraziatis­che allianties. Trump werd dan wel gezien als een Poetin-boy, toch zitten we wel degelijk in een dieptepunt in de relaties van Peking en Moskou met Washington.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium