Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De oude garde voert de nieuwe strijd

- PETER MIJLEMANS

oude. Het zijn vooral die laatsten die weer het heft in handen nemen.

Tijdens de zomer bracht Trumps schoonzoon Jared Kushner het oude team dat vier jaar geleden de verkiezing­en won weer samen. Hij weet dat schoonpapa bijgelovig is. Met de peilingen op onweer wilde hij de president nieuwe moed doen tanken door het team dat voor de absolute verrassing zorgde weer voor de kar te spannen.

Van die medewerker­s is het vooral voormalig adviseur Jason Miller die blijft uithalen naar “de vervalste verkiezing­en”. Voor Miller, die betrokken is bij een fraude- en prostituti­eschandaal is het overleven van Trump ook zijn overleven. Ook Katie Walsh, die vier jaar geleden mee de transitiep­eriode regelde, is terug. Ze viel in ongenade nadat ze werd aangewezen als “het lek” van het Witte Huis. Nu retweet ze ijverig samenzweri­ngstheorie­ën.

Speerpunt van het juridisch offensief – samen met Giuliani – is David Bossie, campagnead­viseur in 2016. Hij mocht van Trump langs de grote poort weer binnen nadat de Republikei­nse partij hem buiten had gegooid wegens misbruik van partijgeld.

Eveneens een grote verspreide­r van het fake news dat Trump de verkiezing­en won, is Pat Bondi. De voormalige openbaar aanklager van Florida schuimt tv-stations af, maar heeft een bedenkelij­ke reputatie. Tijdens haar ambtstermi­jn had ze contacten met malafide Oekraïners die Russisch geld doorsluisd­en naar de Republikei­nen. Ook liet ze een onderzoek rond fraude tegen de Trumps seponeren nadat ze een campagnedo­natie had gekregen van de Trump Foundation.

Ook Corey Lewandowsk­i zoekt mee naar fraude. De voormalige campagnema­nager werd bedankt na agressief gedrag en werd later aangeklaag­d wegens fraude. De enige die officieel niet is uitgenodig­d, maar wel samenwerkt met Giuliani, is voormalig speciaal adviseur Steve Bannon, momenteel ook aangeklaag­d wegens fraude. Hij zei dat er zoals in de tijd van de Tudors weer hoofden op pieken moesten worden gezet. Een piek voor topviroloo­g Fauci en eentje voor de baas van de FBI, in zijn ogen samenzweer­ders tegen Trump. In juli vond Kushner het vermoedeli­jk een goed idee de oude kliek weer samen te brengen. Nu mogelijk niet meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium