Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan onze B&B écht niet opgeven”

Corona brengt Spaanse droom van koppel uit Emblem in gevaar

-

Pascale Peersman en Ludwig Cools uit Emblem (Ranst) realiseerd­en hun Spaanse droom. Het koppel emigreerde naar Mojácar om er een bed and breakfast uit te baten. Het relaas van hun eerste bewogen jaar is vanavond te zien in op VTM2. “Door corona hebben we nu geen inkomen. Maar we hopen hier sterker uit te komen.”

Ik Vertrek uit Vlaanderen

In september 2019 gaven Pascale en Ludwig hun vertrouwde Belgische leven op voor een nieuwe start in Andalusië. Oudste zonen Nicolas, Olivier en Fréderic bleven hier, alleen jongste zoon Louis verhuisde mee. Bedoeling was om na grondige verbouwing­swerken B&B Casa Sin Fin in Bédar op te starten. Maar corona speelde hen al flink parten. “Als we op voorhand hadden geweten dat de coronacris­is zou uitbreken, hadden we dit niet gedaan. Dan was dit een droom geweest die we voor onbepaalde tijd zouden opgeborgen hebben”, zegt Pascale. “De vraag is nu vooral hoeveel maanden dit nog gaat duren. We zijn realistisc­h en vrezen dat corona tot volgende zomer een serieuze impact gaat hebben. Dat is voor ons een lange periode om te overbrugge­n.”

Beiden zegden in eigen land hun job op. “Waardoor we geen inkomen hebben. We waren hier ook nog maar net gestart. De voorbije zomer viel nog mee”, klinkt het. “In juli en augustus was er een pak gasten. We mikten vooral op Spaanse mensen en dat lukte prima. We zaten zo goed als vol. Maar dat is onvoldoend­e om er weer een tijdje tegenaan te kunnen. Toch blijven we verder doen en hopen we hier sterker uit te komen.”

In het slechtste geval zou Ludwig weer een tijdje naar Vlaanderen kunnen komen om te werken. “Je kan nog zoveel businesspl­annen maken als je wilt, de praktijk is toch altijd anders”, zegt hij. “Maar de B&B opgeven? Echt niet!”

Spaanse levensstij­l

Het koppel had de droom voor een ander, rustiger leven in het buitenland. Vooral Pascale zag het zitten om, als de kinderen groot waren, de deur achter zich in Vlaanderen dicht te trekken. Maar de nieuwe uitvalsbas­is hoefde niet in Spanje te zijn. “Het kon ook Zuid-Frankrijk of Italië zijn. Ik had zelfs al Italiaans geleerd”, lacht Pascale. “Nu moet ik dus Spaans leren.”

De grootste aanpassing zat in het aanvaarden van de Spaanse levensstij­l. “Onlangs stond ik aan een tankstatio­n te wachten”, zegt

 ?? FOTO VTM ?? Het uitzicht vanuit B&B Casa Sin Fin in Bédar is fenomenaal.
FOTO VTM Het uitzicht vanuit B&B Casa Sin Fin in Bédar is fenomenaal.
 ?? FOTO VTM ?? De familie Cools toost op een goede afloop
FOTO VTM De familie Cools toost op een goede afloop

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium