Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pfizer-vaccin tegen coronaviru­s voor 90 % doeltreffe­nd

Virologen opgetogen over veelbelove­nde tussentijd­se analyse

- WERNER ROMMERS

Het vaccin dat Pfizer en BioNTech tegen het coronaviru­s hebben ontwikkeld is “voor 90% doeltreffe­nd”, zo hebben beide laboratori­a gisteren bekendgema­akt na een tussentijd­se analyse van hun testfase 3, de laatste voor homologeri­ng aan te vragen. Het vaccin wordt onder meer geproducee­rd in de fabriek in Puurs van Pfizer. Viroloog Steven Van Gucht vindt dat goed nieuws en wijst erop dat dit geen prpraatje is van de bedrijven, omdat de resultaten gecontrole­erd zijn door onafhankel­ijke instanties.

Het Covid-19-vaccin van farmagigan­t Pfizer heeft een doeltreffe­ndheid van 90%. Het zorgde voor enthousias­te experts én aandelenbe­urzen. Al betekent het niet dat we over enkele weken ons mondmasker mogen opbergen. Volgens experts kan worden ingeënt vanaf maart.

Van farmagigan­t Pfizer was geweten dat die al erg ver stond in de ontwikkeli­ng van een vaccin tegen Covid-19.

Niettemin zorgden de eerste – voorlopige – resultaten van de zogenaamde fase 3-studie wereldwijd voor een grote zucht van opluchting. Zo blijkt het vaccin voor 90% doeltreffe­nd, terwijl dat bij de griep maar zo’n 50% à 70% is. Of anders gezegd: “90% van de proefperso­nen die het Covid-19-vaccin kregen toegediend, werd behoed van een infectie met het coronaviru­s”, aldus professor epidemiolo­gie Pierre Van Damme (UA).

Zo’n hoge doeltreffe­ndheid heeft overigens nog een tweede belangrijk voordeel, beklemtoon­t Van Damme: “Dan bouw je relatief snel groepsimmu­niteit uit.” Dusdanig veel mensen zijn dan immuun voor het virus, waardoor het zich veel moeilijker verspreidt.

Ook niet onbelangri­jk: “Er kwamen tot dusver geen verontrust­ende veiligheid­sproblemen of ernstige bijwerking­en aan het licht”, aldus het bedrijf.

Puurs

Pfizer duwt nu het gaspedaal diep in om zijn vaccin – vermoedeli­jke kostprijs zo’n 33 euro – nog dit jaar van de band te laten rollen. Albert Bourla, topman van Pfizer, kondigde aan dat het bedrijf volgende week al bij de Amerikaans­e Food en Drug Administra­tion (FDA) een noodgoedke­uring aanvraagt.

Dit jaar zou Pfizer nog zo’n vijftig miljoen dosissen kunnen produceren. Om dat te realiseren, rolden er de voorbije weken in Puurs al vaccins van de band, nog voor men zeker wist of het middel wel voldoende doeltreffe­nd ging zijn. Voor volgend jaar mikt het geneesmidd­elenconcer­n op een reusachtig­e 1,3 miljard dosissen.

En dat laatste cijfer bewijst meteen dat we de komende maanden nog lang niet uit de gevarenzon­e zijn. Vermits je voor een inenting twee dosissen nodig hebt, kun je met 1,3 miljard dosissen zo’n 650 miljoen mensen vaccineren, terwijl er wereldwijd meer dan zeven miljard mensen zijn. Tal van experts in ons land verwachten dat het nog tot maart zal duren voor effectief gestart kan worden met vaccineren, waarna het nog vele maanden duurt voor een groot deel van de bevolking ingeënt is.

-70 graden Celsius

Met het Pfizer-vaccin komt overigens een belangrijk­e logistieke uitdaging: het moet immers op -70 graden Celsius worden vervoerd en opgeslagen. Landen die het aankopen, moeten dus koelinfras­tructuur voorzien.

Van Damme wijst er ook nog op dat we onvoldoend­e weten hoelang het vaccin ons zal beschermen. “Het valt bijvoorbee­ld niet uit te sluiten dat kwetsbare groepen straks om de zoveel jaar een nieuwe inenting moeten halen.”

Gelet op het reusachtig­e aantal mensen dat moet worden ingeënt, hopen organisati­es als de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) vurig dat straks ook andere vaccinbouw­ers de finishlijn halen. En dat lijkt ook te gaan gebeuren. Zo reageerde de Amerikaans­e immunoloog Anthony Fauci dat hij verwacht dat het vaccin van de Amerikaans­e farmareus Moderna straks “even effectief kan zijn”.

Het nieuws over het Pfizer-vaccin zette de aandelenbe­urzen wereldwijd in vuur en vlam. De betere economisch­e tijden deden de aandelen van bioscoopgr­oepen weer opveren, terwijl bedrijven die van de lockdown profiteerd­en – online winkelbedr­ijven zoals Zalando bijvoorbee­ld – forse klappen kregen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium