Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geike na 12 jaar terug zangeres bij Hooverphon­ic

Wim De Vilder confrontee­rt BV’s met toekomstvo­orspelling­en van vijf jaar geleden

- JO DE RUYCK

Luka Cruysbergh­s Ex-zangeres Hooverphon­ic “Ik wens Geike en Hooverphon­ic het allerbeste. Nu is het tijd om mijn eigen weg te gaan.”

Nieuwsanke­r Wim De Vilder (51) ruilt even de actualitei­t van Het Journaal voor een tweede rondje Over 5 Jaar. Opnieuw confrontee­rt hij boeiende en bekende Vlamingen met de wijze waarop zij vijf jaar geleden naar vandaag keken. “Gert Verhulst zag zijn toekomst heel scherp voor zich, Ruben Van Gucht zat er met de landskampi­oen van 2020 helemaal naast.”

In 2015 klopte VRT-journalist Wim De Vilder aan bij negen bekende mensen met de vraag hoe zij hun eigen toekomst maar ook die van de wereld inschatten op een termijn van vijf jaar. De gesprekken gingen daarna de kast in om pas nu opnieuw te worden opgediept.

De gasten die vanaf woensdag aan bod komen in Over 5 Jaar, zijn niet dezelfden als die uit het eerste seizoen, dat in 2015 werd uitgezonde­n. Toen blikten bijvoorbee­ld Goedele Liekens, Rudi Vranckx, Wouter Vandenhaut­e, Marleen Temmerman en Jef Vermassen terug op hoe ze de toekomst hadden ingeschat. “Achteraf bekeken was het interessan­t geweest Alexander De Croo uit die eerste groep op te vissen aangezien hij ondertusse­n premier is geworden. Tegelijk zaten er ook mensen tussen die vandaag van het voorplan zijn verdwenen. Ik denk dan aan monseigneu­r Léonard. We kiezen dus bewust telkens voor nieuwe gezichten. Ook voor de nieuwe interviews die ik eind dit jaar zal afnemen voor voorspelli­ngen over 2025.”

Rollercoas­ter

Bij het uitzoeken van zijn gasten gaat De Vilder niet over één nacht ijs: “Je moet mensen vinden waarvan je denkt dat ze over vijf jaar nog relevant zullen zijn én die ondertusse­n wellicht een en ander zullen hebben meegemaakt. Gert Verhulst is daar een mooi voorbeeld van. In 2015 kwam hij nauwelijks op het scherm, nu is hij een grote tv-figuur. Of Meyrem Almaci die de rollercoas­ter van twee verkiezing­en doormaakte en recent werd geconfront­eerd met de wonden die in haar partij werden geslagen.”

“Bovendien moet je ook het geluk hebben dat al je gasten van toen opnieuw willen deelnemen. Neem nu Dominique Leroy, de

Geike Arnaert maakt na 12 jaar comeback bij Hooverphon­ic

voormalige topvrouw van Proximus. Zij ging door een heftige periode waarin ze werd beschuldig­d van handel met voorkennis, een zaak waarin ze uiteindeli­jk een regeling trof. Zij heeft getwijfeld of ze weer zou meedoen. Omdat ze zich nu eenmaal had geëngageer­d, heeft ze toegezegd. Het is natuurlijk zo dat het gesprek niet alléén over die affaire gaat. Maar ze komt aan bod en ze heeft mijn vragen daarover beantwoord.”

Een zekere nervositei­t stelt De Vilder sowieso bij al zijn terugkeren­de gasten vast. “Het heeft iets van een examen afleggen. Heb ik het goed gedaan? Het valt op dat sommigen een veel beter zicht hebben op de toekomst dan anderen. Gert Verhulst heeft als ondernemer verbazend correct zijn carrière en de toekomst van Studio 100 voorspeld. Ook Liesbeth Homans heeft enkele politieke evoluties opvallend juist zien aankomen. Tegelijk is het zo dat politici vaak overmoedig naar de toekomst kijken. Wat ze hópen dat er zal gebeuren laten ze snel samenvalle­n met wat ze dénken dat er zal gebeuren.”

Breuken

Ook opvallend, aldus De Vilder, is de wijze waarop comedian Michael

Van Peel naar de verdere afbrokkeli­ng van onze privacy keek. “Camera’s met nummerplaa­therkennin­g werden vijf jaar geleden nauwelijks gebruikt. Nu zetten verschille­nde gemeenten ze in om te controlere­n of mensen geen niet-essentiële verplaatsi­ngen maakten. Michael voorspelde ook dat onze vingerafdr­uk op onze identiteit­skaart zou staan. Dat klopt inderdaad, en heeft onder meer te maken met de aanslagen in Brussel en Zaventem, terwijl hij onmogelijk kon weten dat die zich zouden voordoen.”

Wat dan weer niemand voorspelde was de coronapand­emie. “Dat kon ook niemand, maar psychiater Dirk De Wachter verwees wel al naar dat soort totaal onverwacht­e gebeurteni­ssen. Hij stelt vast dat we bij het voorspelle­n van de toekomst vooral bestaande evoluties uitvergrot­en. Maar de geschieden­is wordt in belangrijk­e mate bepaald door breuken, dingen die niemand ziet aankomen. En dat is corona. Welke impact corona zal hebben op de geschieden­is, is nog de vraag. Maar dat er een voor en na corona is, staat vast.”

Al even lastig blijkt het voorspelli­ngen te doen in de sport. “Ruben Van Gucht vroeg ik wie in 2020 landskampi­oen zou zijn en hij had zonder twijfelen Anderlecht geantwoord. Dat soort concrete vragen zitten ook in Over 5

Jaar, maar ze vormen niet de hoofdzaak. Dit is tenslotte geen spelprogra­mma. Grote evoluties en vraagstukk­en zijn crucialer. Neem nu Lieven Scheire, die zijn positie van vijf jaar geleden omtrent de klimaatver­andering moet bijstellen. In 2015 ging hij er nog van uit dat de technologi­e ons zou helpen om het probleem te counteren. Nu is hij niet meer zo optimistis­ch. Met technologi­e redden we het niet, we zullen ons gedrag moeten aanpassen.”

Over 5 Jaar, woensdag om 20.40u

op Eén

Wim De Vilder Presentato­r ‘Over 5 Jaar’ “Je moet mensen vinden waarvan je denkt dat ze over vijf jaar nog relevant zullen zijn én die ondertusse­n een en ander zullen hebben meegemaakt.”

 ?? FOTO WILLY VANDEPERRE ??
FOTO WILLY VANDEPERRE
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO'S WILLY VANDEPERRE, PHOTO NEWS ?? Zoek de 10 verschille­n: Hooverphon­ic vandaag (grote
foto) en twaalf jaar geleden.
FOTO'S WILLY VANDEPERRE, PHOTO NEWS Zoek de 10 verschille­n: Hooverphon­ic vandaag (grote foto) en twaalf jaar geleden.
 ??  ??
 ?? FOTO'S VRT ?? Wim De Vilder legt zijn gasten het vuur aan de schenen.
FOTO'S VRT Wim De Vilder legt zijn gasten het vuur aan de schenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium