Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweede golf helft minder dodelijk

-

De tweede golf in de coronacris­is is zwaarder dan de eerste, maar toch vallen er (veel) minder doden. Waarschijn­lijk komen we uit op de helft minder overlijden­s. “Het is iets te vroeg voor grote conclusies”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “Maar uit de cijfertren­ds blijkt inderdaad dat de sterftegra­ad lager ligt.”

De eerste golf eiste bijna tienduizen­d doden in ons land. Op dit moment staat de teller op dertiendui­zend, experts houden er rekening mee dat we waarschijn­lijk rond de vijftiendu­izend zullen eindigen. “Dat zijn er minder, maar het zijn er nog altijd heel veel”, zegt Van Gucht. “Vorige week vrijdag stierven tweehonder­d mensen aan het coronaviru­s. Dat is zeer hoog. Maar niet zo hoog als de piek van dit voorjaar, met 321 doden in één dag. Ik denk ook dat het aantal overlijden­s de komende dagen zal stabiliser­en.” De belangrijk­ste factor daarin? De rusthuizen. “Die hebben voorlopig kunnen standhoude­n”, zegt Van Gucht. “Ze hebben geleerd uit de eerste golf, er is betere beschermin­g, ze waren beter voorbereid dan toen. Dat loopt voorlopig dus beter. Al moeten we voorzichti­g blijven: één op de zes woonzorgce­ntra heeft op dit moment al een grote uitbraak met meer dan tien besmetting­en gehad. De week voordien was dat maar één op de twaalf.”

Ook de behandelin­g in de ziekenhuiz­en is verbeterd, zegt Van Gucht. “Dat zal ook wel een paar procenten schelen in de cijfers. Maar niet zo veel als het verschil in de woonzorgce­ntra.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium