Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontdekt door kinderen van Turkse gastarbeid­ers

-

Dat het vaccin van Pfizer zulke goede resultaten boekt, is mede te danken aan het onderzoeks­werk van een Duits echtpaar, nakomeling­en van Turkse gastarbeid­ers.

Het koppel,

Ozlem Türeci (links) en Ugur Sahin, richtte in 2008 het farmabedri­jf BioNTech op, dat onderzoek doet naar onder meer immuunther­apie in het kader van kankerbeha­ndelingen. En hoewel het bedrijf nog nooit een vaccin produceerd­e, besloot het enkele maanden geleden toch deel te nemen aan de koortsacht­ige, wereldwijd­e zoektocht. Dat wierp snel zijn vruchten af doordat beide oprichters al heel wat ervaring hadden met zogenaamde genetische RNA-codes, waar finaal ook het vaccin van Pfizer en BioNTech op gebaseerd is. Dat het echtpaar de sprong waagde om naar een Covid-19-vaccin te gaan zoeken, is veeleer toeval. Sahin (55), geboren in Turkije als zoon van een fabrieksar­beider die in de jaren zeventig bij Ford in Keulen ging werken, was in januari erg getroffen door een artikel in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t The Lancet over hoe zich in de Chinese stad Wuhan razendsnel een nieuw virus verspreidd­e. Waarna hij meteen proeven opzette om tot een vaccin te komen.

In een interview met het Duitse blad Der Spiegel herhaalt een fiere Sahin dat het vaccin “onze technologi­e” is, waarna hij de samenwerki­ng met farmagigan­t Pfizer – goed voor honderddui­zend werknemers wereldwijd – als “ideaal” omschrijft. Want alleen zo’n groot bedrijf kan de wereldwijd­e uitrol van het vaccin in goede banen leiden. Ter vergelijki­ng: het Duitse bedrijf van het echtpaar telt ‘slechts’ 1.500 werknemers. Voor het echtpaar waren de geldzorgen sowieso allang verleden tijd. Op papier behoren ze al een tijdje tot de rijkste honderd Duitsers, mede dankzij enkele strategisc­he investerin­gen waarvoor ze Microsoft-oprichter Bill Gates warm konden maken. En door als eerste een virus te vinden, hoeven ze zich waarschijn­lijk nooit nog zorgen te maken over de stand van hun bankrekeni­ng.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium