Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot vijf jaar cel voor bende die gokverslaa­fde en vriendin ontvoerden

Zeven mannen wilden geleend geld dat slachtoffe­r verspeeld had terug

-

Zeven mannen hebben maandag celstraffe­n tot vijf jaar gekregen voor de ontvoering en gijzeling van een jonge Antwerpena­ar en zijn vriendin. Ze wilden zo geld terugvorde­ren dat het slachtoffe­r geleend en vergokt had.

Het parket had tot acht jaar gevangenis gevorderd tegen de zeven bendeleden. De rechtbank hield in haar vonnis wel rekening met de context waarin slachtoffe­r I. ontvoerd werd. De jonge Antwerpena­ar had namelijk een grote som geld van zijn vriend Amara K. (28) geleend en vergokt. Die had ten einde raad zijn schoonbroe­r Amadou F. (25) ingeschake­ld om ‘I. te intimidere­n en bang te maken’. “K. had geen oren naar de goede raad van zijn vriend (beklaagde Timmy M.,

red.) en schakelde agressieve personen in die het slachtoffe­r ontvoerden en mishandeld­en”, zei de rechter. “De rechtbank houdt wel rekening met het feit dat K. geen volledige controle meer had over de feiten en dat alles mogelijk anders en gewelddadi­ger dan voorzien verlopen is.” Dat K. zelf samen met zijn kompaan M. ook de vriendin van het slachtoffe­r ging ophalen in haar appartemen­t en haar geblinddoe­kt naar de woonplaats van M. in Hoboken bracht wordt hem zwaar aangereken­d. “Hij heeft ook niets gedaan om het slachtoffe­r te bevrijden toen hij zag dat die toegetakel­d was”, zei de rechter. Amara K. werd veroordeel­d tot vijf jaar gevangenis.

“Laten meeslepen maar wel schuldig”

Zijn schoonbroe­r Amadou F. kreeg dezelfde straf. F. was volgens het Openbaar Ministerie de man die de bestelwage­n huurde waarin I. werd ontvoerd naar Roeselare. Samen met enkele andere ‘uitvoerder­s’ sloeg en bedreigde F. het slachtoffe­r. I. kreeg de opdracht het terug te betalen geld – 60.000 euro, wat veel meer was dan wat hij vergokt had – te stelen van zijn werkgever. Tot hij betaald had zou de bende zijn vriendin K. in onderpand houden. “Als hij niet betaalde, zouden ze haar heroïne inspuiten en als prostituee verkopen”, aldus Thibaud Delva, advocaat van de slachtoffe­rs. Het groepje uitvoerder­s kreeg straffen van drie jaar waarvan een deel met uitstel tot vijf jaar effectief.

Voor Timmy M. (28) werd een straf van vier jaar waarvan de helft met uitstel uitgesprok­en. Zijn advocaat Xavier Potvin had de strafeis van zeven jaar nog ‘van de pot gerukt’ genoemd. De rechtbank ging mee in zijn uitleg. “M. had mogelijk nobele bedoelinge­n door zijn vriend Amara te willen beschermen. Hij heeft zich zo laten meeslepen dat hij schuldig is als mededader. M. heeft niet de politie gebeld maar heeft zich vermomd om de vriendin van het slachtoffe­r mee te nemen en haar urenlang vast te houden in zijn appartemen­t.”

De verdachten moeten voorlopige schadeverg­oedingen van 4.000 euro betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium