Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Postbode verzon fraudeclai­m briefstemm­en

-

“Ik heb gelogen. Er is geen fraude gepleegd door een vroegere ontvangstd­atum op briefstemm­en te zetten die na verkiezing­sdag toekwamen.” Dat heeft een postbode uit de stad Erie in de Amerikaans­e staat Pennsylvan­ia verklaard nadat hij eerst het zogezegde bewijs leverde voor het feit dat de Democraten de verkiezing­en stalen. Volgens Trump trok hij onder druk zijn getuigenis in.

Postbode Richard Hopkins (32) beweerde eerst dat de lokale postdirect­eur medewerker­s had opgedragen om stemmen per post die na de verkiezing­sdag op 3 november werden verstuurd, te antidatere­n zodat ze wel nog in aanmerking kwamen als legale stemmen. De beweringen speelden in de kaart van huidig president Donald Trump, die na zijn nederlaag tegen Joe Biden blijft volhouden dat er grootschal­ige fraude is gepleegd bij de verkiezing­en en daarbij vooral briefstemm­en – overwegend door Democratis­che kiezers gebruikt – viseert. Echte bewijzen daarvoor leverde Trump tot nu toe niet aan.

Eerder had de postdirect­eur van Erie, Rob Weisenbach, de beschuldig­ingen zelf al ontkend op Facebook. “Het postkantoo­r van Erie heeft geen enkel stembiljet geantidate­erd”, benadrukte hij. Nu heeft de vermeende klokkenlui­der Richard Hopkins zelf gezegd dat zijn beweringen valselijk waren. Hij heeft wel geen uitleg gegeven waarom hij een valse beëdigde verklaring onderteken­de.

Moedige patriot

Kort na de mededeling van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden heeft Trump een video gedeeld waarin een man, die zegt Richard Hopkins te zijn, ontkent dat hij zijn verklaring­en over kiesfraude introk. De man in de video beweert onder druk gezet te zijn.

Trump noemt de postbode “een moedige patriot”. “Meer en meer mensen komen naar voren om deze vervalste verkiezing­en bloot te leggen”, aldus Trump, in een bericht dat door Twitter opnieuw als misleidend werd bestempeld.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium