Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geven het Pfizer-vaccin en de sneltests jou hoop om (sneller) uit de coronacris­is te geraken?

-

Realistisc­h

Dit is een en-en-vraag. Ja, een vaccin brengt hoop. Maar we moeten ook realistisc­h zijn en nu nog een hele tijd, zeker de winter en indien nodig langer, gediscipli­neerd blijven en de maatregele­n opvolgen. Dat geeft op langere termijn een resultaat waar we iets mee zijn. Een jojo-effect maakt niet gelukkig.

RIT DAMS, GEEL

Vuurlijn

Als ik de voorbije maanden een aantal keren uit de mond van gerespecte­erde wetenschap­pers hoor dat een nieuw vaccin ontwikkele­n meestal een looptijd heeft van tien jaar, dan vrees ik voor deze berichtgev­ing. Hopelijk heb ik ongelijk. De sneltests hebben hopelijk wel die meerwaarde, vooral voor de mensen in de vuurlijn.

KRIS CLAESSENS,

EKEREN

Dringen in de rij

Hoopvol wel, maar ook realistisc­h. Twee vaccins per persoon is een hele organisati­e die maanden in beslag zal nemen en waaraan heel wat lobbywerk en spierballe­ngerol aan te pas zal komen. Elke doelgroep zal staan dringen om eerst in de rij te staan. Het zal een hele opgave voor de overheid zijn om iedereen gelijk te behandelen.

PAUL ENGELEN, MERKSEM

Korter op de bal

Dankzij de sneltest zal er korter op de bal gespeeld kunnen worden, aangezien cijfers sneller ter beschikkin­g kunnen zijn. Wat het vaccin betreft zijn er nog heel wat technische horden te nemen zoals bijvoorbee­ld het organisere­n van transporte­n bij zeer lage temperatuu­r en het opschalen van de productiec­apaciteit. Hoopgevend, maar nu al een datum voorspelle­n lijkt voorbarig.

FRANS DE PEUTER, MOL

Geen zekerheid

Er is geen enkele zekerheid met een vaccin, dat bewijst het griepvacci­n elk jaar. We moeten gewoon uit de knoeiboel geraken en de experts zoals MVR en Erika Vlieghe duidelijk een stopsignaa­l geven dat zij het land niet besturen. Een mondmasker buiten opzetten heeft geen enkele zin, mondmasker­s binnen zijn nog altijd niet bewezen dat ze nut hebben. Het enige dat van belang is, is onze zorg zo in elkaar steken dat wij wel degelijk een pandemie aankunnen. Iets waartoe we nu duidelijk niet in staat zijn. De grondwet is geen vodje papier. Dat deze regering eerst maar probeert op een legitieme manier zaken voor elkaar te krijgen (samenschol­ingsverbod in plaats van avondklok).

BART VERMEIREN, EKEREN

Langere termijn

Het is alleszins hoopgevend voor de langere termijn: dat we beschermd zijn (hoelang?) met een vaccin. Dit neemt niet weg dat we niet alleen vandaag, of morgen, maar ook nog langere tijd basisregel­s in acht moeten nemen. Een werkzaam vaccin zal zeker bijdragen tot een soepeler leven met minder beperkinge­n, maar laten we het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. Geduld hebben en voorzichti­g zijn, blijft de boodschap. De remmen te snel losgooien kan desastreus zijn.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium