Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duo Trastiempo trekt op tournee langs gesloten cafés

Duo Trastiempo trekt op tournee langs gesloten cafés, met uitbater als eenmanspub­liek

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Trastiempo, zo heet de groep die muzikanten Carl Cappelle (33) en Diego Faes (31) tijdens de eerste lockdown opstartten om samen, al spelend, uit het dal te kruipen. Want door corona vielen ook zij zonder werk. Nu trekken ze met Trastiempo op tournee. Een tournee langs gesloten cafés in Antwerpen om de uitbaters wat warmte te schenken. “En zelf kunnen we eindelijk nog eens voor iemand optreden.”

Trastiempo is een woord dat eigenlijk niet bestaat, vertelt Carl Cappelle. “Maar als je het letterlijk zou vertalen uit het Spaans, dan betekent het ‘tussentijd’. Of ook wel: de tijd die even stilstaat.” Beschouw het als een mooie metafoor voor de lockdown die alles deed en doet stilvallen. “Het is toen, tijdens de eerste lockdown, dat Diego en ik samen muziek zijn beginnen maken.”

Cappelle is beroepsmuz­ikant.

“Ik speel mandoline en mandola”, vertelt hij. Daarnaast werkt hij voor kunstenwer­kplaats Madam Fortuna in Borgerhout. In februari stampte hij daar buurtresta­urant en voedselate­lier De Kompaan mee uit de grond. “Maar dat ligt nu al een hele tijd allemaal stil.” Diego Faes is gitarist en uitbater van het bekende Antwerpse muziekcafé Witzli-Poetzli. Maar ook die combinatie heeft vandaag jammer genoeg niet veel meer om het lijf.

In april beslisten de twee om samen muziek te gaan maken. “We hadden geen toekomstpe­rspectief. Geen publiek waarvoor we konden spelen. Zelfs niet voor vrienden of familie. Het was gewoon wij twee en onze muziek”, vertelt Carl Cappelle. “Toch heeft ons dat echt geholpen. We zaten allebei in de put omdat we niet meer konden doen wat we zo graag deden.”

Maar een muzikant zonder publiek, dat blijft als een zomer zonder zon, of een herfst zonder vallende bladeren. Niet wat het moet zijn dus. Daarom trekt het duo met Trastiempo nu toch op tournee. Weliswaar langs lege cafés in Antwerpen. Daar spelen ze voor de uitbaters. “We geven optredens van een half uur. Zo brengen we alsnog muziek aan de man, blazen we even het stof weg van deze verlaten oorden en brengen we een warme, positieve boodschap in deze absurde tijden. En zelf kunnen we zo toch nog voor iémand spelen.”

Italiaans en Latijns-Amerikaans

De muzikanten grijpen voor hun repertoire terug naar traditione­le Italiaanse en Latijns-Amerikaans­e muziek. “Romantisch­e muziek van weleer die doet wegdromen. Allebei hebben we daar een persoonlij­ke band mee. Diego is halfMexica­ans en mijn leven speelt

Carl Capelle en Diego Faes

Trastiempo

“We willen de cafébazen een hart onder de riem steken. En zelf kunnen we zo toch nog voor iémand spelen.”

zich gedeelteli­jk af in Italië omdat mijn vrouw van daar afkomstig is”, legt Cappelle uit.

De optredens nemen ze telkens op. “We brengen geen livestream, maar achteraf posten we er wel een fragment van op onze Facebooken Instagramp­agina. Zo kunnen mensen toch een beetje mee genieten van onze muziek. Tegelijker­tijd geven we hen op deze manier een inkijk in al die lege cafés.”

De spits beten ze eind vorige maand af, in Bar d’Henri op het Antwerpse Zuid. “De uitbater vond het belangrijk om muzikanten alsnog speelmogel­ijkheden te geven en vroeg ons of we niet gewoon voor hem wilden komen spelen. Hij zou het optreden dan ook uitzenden. Daarop zijn we verder beginnen nadenken en zijn we tot het idee van onze tournee gekomen. We hebben verschille­nde cafés die we kennen aangeschre­ven. En de reacties zijn erg enthousias­t.”

Gisteren trad het duo op in Bar Ami en vanavond staat café Boekowski op het programma. “Maar het zou natuurlijk fijn zijn, mochten we nog door andere cafés gecontacte­erd worden.” Hoe lang ze op cafétourne­e gaan, weten ze nog niet. Maar dat ze er nog een tijdlang de tijd voor hebben, dat staat - helaas - wel vast.

Voor meer info: surf naar de Facebook- of Instagramp­agina van Trastiempo

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Twee muzikanten, één cafebaas. “Met onze optredens blazen we even het stof weg van deze verlaten oorden.”
FOTO VICTORIANO MORENO Twee muzikanten, één cafebaas. “Met onze optredens blazen we even het stof weg van deze verlaten oorden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium