Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ophef: Vlaams Belang-politica legt bloemen op graf van SS’er

Grote verontwaar­diging over foto’s van Wuustwezel­s gemeentera­adslid op Nederlands oorlogsker­khof

- JONAS ROSQUIN

Een post van Vlaams Belang-politica Carrera Neefs op sociale media heeft op Wapenstils­tand veel stof doen opwaaien. Het gemeentera­adslid uit Wuustwezel toonde hoe ze bloemen neerlegt bij het graf van een SS-soldaat. De partij heeft een interne procedure opgestart.

Op sociale media is te zien hoe Carrera Neefs bloemen neerlegt bij het graf van Willem Heubel op de Duitse militaire begraafpla­ats in Ysselsteyn, in Nederlands Limburg. “Tijdens de oorlog zijn er altijd meerdere kanten, de winnaar schrijft het grootste deel van dit verhaal. Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet ook deze mensen niet”, zette ze in het bijschrift.

Traditione­le jurk

Heubel was een Nederlande­r die zich in 1940 aansloot bij de Waffen-SS, meevocht aan het Oostfront en opklom tot bevelhebbe­r. In april 1945 sneuvelde hij tijdens een gevecht met de geallieerd­en. Opvallend is ook de kledij die Neefs had aangetrokk­en: een dirndl, een traditione­le Beierse jurk die onder het naziregime symbool stond voor de zuivere Duitse identiteit en idealen.

Eerder raakte Neefs al in onmin met haar voormalige partij N-VA omwille van haar radicale opvattinge­n en haar sympathie voor Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden.

Een reactie van haar op de beelden krijgen we niet. “Juffrouw Neefs werd gevraagd door een nabestaand­e die slecht ter been is om bloemen te gaan neerleggen”, reageert Vlaams Belang-woordvoerd­er Jonas Naeyaert in haar plaats. “Iedereen heeft het recht om te rouwen.”

Met die uitleg neemt Alexandra d’Archambeau, raadslid voor Open Vld in Wilrijk, geen genoegen. “Bloemen neerleggen op het graf van een SS’er is één ding, maar er in een dirndl een echte carnavalss­how van maken gaat er bij mij niet in”, reageert ze verontwaar­digd. “Mijn overgrootv­ader heeft in het verzet gezeten. Een SS’er zo op handen dragen vind ik heel onrespectv­ol naar iedereen die het leven heeft gelaten in de Tweede Wereldoorl­og. Trouwens, woensdag herdachten we het neerleggen van de wapens in de Éérste Wereldoorl­og.”

D’Archambeau voegt er nog aan toe dat “er een groot verschil is tussen mensen die moesten collaborer­en om te overleven en zij die zich vrijwillig aansloten bij de SS”.

“Ik begrijp niet dat een partij die stelt dat ze minder radicaal is dan in de Vlaams Blok-periode zulke posts niet openlijk veroordeel­t”, zegt d’Archambeau. “Het is ook niet de eerste keer dat de partij zich moet verantwoor­den voor akkefietje­s met leden die koketteren met nazifigure­n.”

Interne procedure

Vlaams Belang zit “verveeld” met de zaak en is een interne procedure opgestart tegen Neefs. De klederdrac­ht had volgens de partij echter geen bijbedoeli­ngen.

Gisterenmi­ddag verwijderd­e Neefs de foto’s van Instagram en op Facebook zette ze er deze mededeling bij: “Ik heb nooit de bedoeling gehad om een statement te maken, mensen te kwetsen of oorlog te verheerlij­ken en vind het dan ook jammer dat bij een aantal mensen toch die indruk is gewekt. Voor mij is dit onderwerp nu afgesloten.”

Voor N-VA-Kamerlid Michael Freilich wijst dit incident echter op een structuree­l probleem bij Vlaams Belang: “Ondanks de mooie woorden van voorzitter Tom Van Grieken blijkt er heel veel rot onder het wateropper­vlak.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Carrera Neefs.
FOTO RR Carrera Neefs.
 ?? FOTO RR ?? SS-soldaat Willem Heubel.
FOTO RR SS-soldaat Willem Heubel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium