Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vriendin van ex-huurster lag drie jaar dood in appartemen­t

Partner van huurster ligt jarenlang dood in appartemen­t

- SAM REYNTJENS, DENNIS VAN DAMME

In een appartemen­t in de Kommekenss­traat, aan het Antwerpse Schippersk­wartier, is in een kast een gemummific­eerd lichaam gevonden. Uit onderzoek blijkt dat het om de partner van de voormalige huurster gaat. Het lichaam lag vermoedeli­jk meer dan drie jaar in de kast.

Het gemummific­eerde lichaam in de kast werd al op dinsdag 22 september gevonden. De verhuurder van de studio trof het aan op de gelijkvloe­rse verdieping van het pand in de Kommekenss­traat, vlak bij het Schippersk­wartier.

De eigenaar wilde het appartemen­t opruimen om het weer klaar te maken voor verhuur. In een kast trof de huisbaas het stoffelijk overschot aan. Het labo, de federale gerechteli­jke politie en de onderzoeks­rechter kwamen dezelfde dag ter plaatse.

“De onderzoeks­rechter werd gevorderd voor moord”, bevestigt parketwoor­dvoerder Kristof Aerts. “Er werd een autopsie bevolen op het lichaam.” Zowel de doodsoorza­ak als de identiteit van het slachtoffe­r moest door dat onderzoek worden uitgeklaar­d.

Overleden in 2017

Die lijkschouw­ing vond een dag later al plaats, maar kon over de doodsoorza­ak geen uitsluitse­l meer geven. Daarvoor had het lichaam te lang in de kast gelegen. Ook de identiteit kon niet meteen worden vastgestel­d. DNA-onderzoek maakte dat ondertusse­n duidelijk.

“Omdat er sterke vermoedens waren over de identiteit, kon er zeer gericht worden gezocht”, legt Kristof Aerts uit. Het lichaam blijkt dat van Monique V.P. te zijn, een West-Vlaamse die geboren is in 1947. De vrouw had jaren geleden Blankenber­ge verlaten om zich in Antwerpen te vestigen, samen met haar vriendin Rita V.H. (62). Ze woonden samen in het appartemen­t in de buurt van het Schippersk­wartier.

Halsoverko­p vertrokken

Het koppel had Blankenber­ge rond de eeuwwissel­ing halsoverko­p achtergela­ten. “Ik herinner me nog dat ze zeiden op bezoek te gaan bij een zieke grootvader. Ze kwamen nooit meer terug”, vertelt mevrouw Adam, hun toenmalige huisbazin in de kustgemeen­te. “Ze hadden een paar jaar in ons appartemen­t gewoond. Het waren heel vriendelij­ke mensen die hier allebei in een slagerij werkten. Plots waren ze weg. Ze lieten zelfs een hoop spullen achter. De sleutels van het appartemen­t stuurden ze per post op. We hebben ze nooit meer gehoord, om dan nu dit nieuws te krijgen. Daar schrik ik wel van. Arme Monique.”

Wanneer het slachtoffe­r exact is overleden, kon volgens het parket niet meer duidelijk worden gemaakt door de autopsie. De speurders hebben wel een goede indicatie van de sterfdatum. Ongeveer drie jaar geleden, in april 2017, hoorden buurtbewon­ers dat Monique overleden was aan de gevolgen van kanker. Dat vertelde Rita toch aan iedereen die haar kende.

Geheugenve­rlies Nu blijkt dat het lichaam van Monique allicht

al die tijd in de kast verborgen bleef. Het was compleet gemummific­eerd toen het aangetroff­en werd door de huisbaas. Vermoedeli­jk werd Monique door haar vriendin in de kast verborgen.

Onderzoek moet nu uitwijzen waarom dat gebeurde. De speurders van de federale gerechteli­jke politie zoeken onder meer uit of Rita V.H. op die manier nog drie jaar lang de uitkering van Monique bleef ontvangen. Het slachtoffe­r was tot nu alleszins nog als ‘levend’ bekend bij alle overheden.

Of het slachtoffe­r met geweld om het leven werd gebracht, zal nooit duidelijk worden. De autopsie kon daar geen uitsluitse­l meer over geven en ook partner Rita kon er niets over zeggen. De speurders probeerden de vrouw recent te verhoren, maar dat zou volgens onze informatie niet gelukt zijn. Rita lijdt aan de ziekte van Korsakov, wat gepaard gaat met geheugenve­rlies, en is opgenomen. Of het verhaal dat ze ophing bij de buren – over de kanker van haar partner – steek houdt, zal door de onderzoeke­rs worden getoetst aan het medisch dossier.

Mevrouw Adam

Ex-huisbazin

“Het koppel huurde van mij in Blankenber­ge. Maar plots waren de twee weg. Ze lieten zelfs spullen achter.”

 ?? FOTO RR ?? Het gemummific­eerde lichaam werd aangetroff­en in een kast in dit gebouw in de Kommekenss­traat in Antwerpen.
FOTO RR Het gemummific­eerde lichaam werd aangetroff­en in een kast in dit gebouw in de Kommekenss­traat in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium