Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hij komt, hij komt (te laat), de lieve goede Sint

Speelgoedk­etens en webshops slaan alarm

- THIERRY GOEMAN

Sinterklaa­s moet zijn voorzorgen nemen om alle schoentjes dit jaar op tijd gevuld te krijgen. Dat wil zeggen dat het speelgoed zo snel mogelijk besteld moet worden, anders dreigen sommige pakjes pas na 6 december door de schoorstee­n te vallen, waarschuwe­n de grote speelgoedk­etens.

Over dik drie weken zetten kinderen overal in het land hun schoentje klaar. Maar of de Sint erin zal slagen die ook allemaal op 6 december te vullen, is nog maar de vraag. Marc Dhooghe van de Belgische speelgoedf­ederatie vreest dat het door de sluiting van de speelgoedw­inkels niet mogelijk zal zijn om meer dan 20% van alle pakketten aan de Sint te bezorgen. Bij de grote ketens zijn ze optimistis­cher. Zij beloven dat alles op tijd zal zijn, op één voorwaarde: dat er snel wordt gekozen en besteld.

“Dat we net in ons topseizoen moeten sluiten, is een zware dobber voor iedereen”, zegt Joyce Desmaele van speelgoedk­eten Fun in Brugge. “Toch lijken de mensen ook voor speelgoed de weg naar online te hebben gevonden. Het is razend druk, iedereen helpt waar mogelijk. We hebben zelfs op Wapenstils­tand gewerkt om alle leveringen op tijd weg te krijgen.”

Tandje bijsteken

“Wij hebben ons moeten organisere­n sinds de nieuwe lockdown. Het lukt, maar het is hectisch”, klinkt het ook bij Maxi Toys. En niet alleen bij de fysieke winkels die nu plots overgescha­keld zijn op online, is het alle hens aan dek. Ook bij ervaren onlinewink­els zoals Bol.com moeten ze een tandje bijsteken.

“Door de coronamaat­regelen in België is het drukker dan andere jaren in deze periode”, zegt woordvoerd­er Eva Hersbach. “Er wordt meer speelgoed gekocht. Maar we zijn daarop voorzien en geven in onzelogist­iekketenvo­orrang aan artikelen, speelgoed bijvoorbee­ld, die dringender zijn dan andere. We hebben nu ook een alert staan op onze Belgische website dat het druk is, en het mogelijk wat langer kan duren voor een pakketje bezorgd wordt.”

Twee weken vertraging “Het grote probleem is inderdaad

niet alleen alle bestelling­en kunnen verwerken, je moet het ook nog bij de klanten krijgen”, zegt Joyce Desmaele van Fun. Wie speelgoed aan huis laat leveren, moet dus geduld hebben. “Via Bpost kunnen de vertraging­en nu al oplopen tot veertien dagen. Wacht dus niet met bestellen, anders riskeert u Sinterklaa­s te missen”, zegt Hanne Poppe van speelgoedk­eten DreamLand.

Winkels promoten daarom om zo veel mogelijk zelf op afspraak af te halen.

Als het gevraagde speelgoed nog beschikbaa­r is natuurlijk. Zo stond Monopoly FC De Kampioenen op véél verlanglij­stjes voor de Sint. Maar Monopoly laat weten dat het spel al volledig uitverkoch­t is.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium