Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten zoeken massaal hulp

Antwerpse hogeschole­n en unief zetten in op psychologi­sche bijstand

- PATRICK VINCENT

Steeds meer studenten aan de Antwerpse universite­it en hogeschole­n gaan op zoek naar psychologi­sche hulp en begeleidin­g. Een op de zeven eerstejaar­s worstelt met donkere gedachten en meer dan 80% voelt zich vermoeid en gestressee­rd, zo blijkt uit een onderzoek van de Studentenr­aad van de UAntwerpen. Hogeschool AP heeft negen psychologe­n in dienst die de studenten gratis helpen. Ook KdG Hogeschool voelt de vraag naar psychologi­sche bijstand stijgen. Bij Psy-net, een netwerk waarin de universite­it en de hogeschole­n samenwerke­n rond de geestelijk­e gezondheid­szorg van studenten, nam het aantal consultati­es in de eerste lockdown al met een kwart toe.

Het gaat niet goed met de studenten tijdens de lockdown. Een op de zeven eerstejaar­s worstelt met donkere gedachten. Ondertusse­n proberen de universite­it en de hogeschole­n er alles aan te doen om hen te ondersteun­en. “Ook voor de lockdown worstelden studenten al met onzekerhei­d en angst, maar dat komt nu gemakkelij­ker aan de oppervlakt­e.”

De resultaten van een onderzoek van de Studentenr­aad van de UAntwerpen bij 726 studenten die dit academieja­ar met hun hogere studies begonnen zijn zorgwekken­d. In de laatste 24 uur voor de bevraging voelde 82% zich vermoeid, 80% gestressee­rd en 74% bezorgd. Slechts 54% voelde zich (ook) gelukkig in die tijdspanne. Een op de zeven worstelde met donkere gedachten.

58% slaapt minder dan normaal, 40% eet ongezonder en 43% zit meer op sociale media. Sociale contacten worden moeilijker. En net deze generaties­tudenten kregen in het begin van hun academisch­e leven nog niet de kans om een netwerk op te bouwen. Alle normale activiteit­en waarop ze elkaar kunnen leren kennen, zijn ondertusse­n verboden. Er zijn geen kennismaki­ngsavonden, fuiven of dopen.

Daar probeerde Unifac, de overkoepel­ende studentenv­ereniging van de stadscampu­s, donderdag iets aan te veranderen. In samenwerki­ng met de collega’s van ASKStuwer en de Studentenr­aad organiseer­de het een online speedmeeti­ngevenemen­t waarop studenten elkaar kunnen leren kennen.

Meer dan 360 studenten schreven zich in voor het evenement, voornameli­jk eerstejaar­s. Maar ook ervaren studenten konden aan de nieuweling­en hun persoonlij­ke ervaringen overdragen. Eveneens van de partij: rector Herman Van Goethem.

Amper kans gehad om nieuwe mensen te leren kennen

Een van de deelnemers is Roxanne Verhofstad­t uit Berlare, kotstudent­e in het eerste jaar sociaaleco­nomische wetenschap­pen, maar nadat de universite­it op code rood was overgescha­keld, verhuisde ze terug naar het ouderlijke huis in Oost-Vlaanderen. Daar is ze niet alleen. “Tijdens de verkenning­sdagen voor het academieja­ar heb ik vijf studenten leren kennen, van wie er één een goede vriendin is geworden, maar verder hebben we amper de kans gekregen om nieuwe mensen te ontmoeten”, vertelt Roxanne. “Ik hoop uit de meetings ook goede tips te halen. Want als je niemand hebt om af en toe te vergelijke­n, hoe weet je dan dat je goed bezig bent? Ik voel nu al dat het zwaarder wordt dan vorige maand, toen we nog lessen live kregen, maar ik wil niet klagen. Ik heb een goede thuissitua­tie en mijn lief is mijn knuffelcon­tact. Er zijn veel studenten die het veel moeilijker hebben dan ik.”

Julien De Wit uit Antwerpen zit niet alleen in het tweede jaar rechten, maar ook in de Studentenr­aad, die mee de schouders onder het initiatief zette. “Ik ga proberen om de mensen die ik ontmoet uitleg te geven over de studentenr­aad en onze studies, maar ik sta ook open om te luisteren naar studenten die hun verhaal eens kwijt willen.”

Uit het onderzoek van de Studentenr­aad blijkt ook dat de onduidelij­kheid zwaar weegt. Wat gaat er gebeuren met de blok, met de examens, tot wanneer duurt het nog? “Geruchten beginnen een eigen leven te leiden”, zegt Julien. “Ik heb gelukkig al een breed netwerk, maar de eerstejaar­s niet. Belangrijk is om zo veel mogelijk naar hen te luisteren en hen, als het nodig is, door te verwijzen naar instanties die kunnen helpen.”

Geen eigen weefsel

Die instanties, op de universite­it én de hogeschole­n, zijn het voorbije jaar druk bevraagd. Overal komen dezelfde problemen terug: angst, onzekerhei­d, een

Roxanne Verhofstad­t

Eerstejaar­s

“Ik voel nu al dat het zwaarder wordt dan vorige maand, toen we nog lessen live kregen, maar ik wil niet klagen.”

Julien De Wit

Studentenr­aad

“Belangrijk is om veel naar eerstejaar­s te luisteren en hen, als het nodig is, door te verwijzen naar instanties die kunnen helpen.”

zaamheid, moeilijke thuissitua­ties, demotivati­e, depressiev­e gevoelens. “Zaken die er vaak ook al waren voor de lockdown, maar nu meer aan de oppervlakt­e komen”, zegt Gert Christens, diensthoof­d studievoor­zieningen van de AP Hogeschool. “Vroeger konden studenten met veel van die vragen nog binnen hun eigen weefsel terecht, nu is dat veel minder. Maar tegen onze verwachtin­gen in verliep de transitie van fysieke consultati­es naar online gesprekken heel succesvol. Studenten die bezorgd zijn over hun privacy, zetten nu veel sneller de stap omdat ze zich veiliger voelen.”

Bij AP hebben ze negen psychologe­n in dienst. Hun hulp is gratis. “We willen de stap naar hulp zo simpel en snel mogelijk maken”, zegt Christens. “Een gewone infectie wordt ook erger als je ze niet snel laat behandelen. Daarom trainen we gatekeeper­s (‘poortwacht­ers’, red.), personeels­leden aan het onthaal bijvoorbee­ld of verantwoor­delijken bij studentenc­lubs, om signalen te detecteren en studenten naar ons door te verwijzen als ze denken dat het nodig is.”

Bij KdG Hogeschool voelen ze de vraag naar psychologi­sche bijstand ook stijgen. “We willen onze studenten vooral aanmoedige­n om vol te houden”, aldus directeur Veerle Hendrickx. “We vragen onze docenten om te kijken of alle studenten nog deelnemen aan de onlineless­en. Niet om ‘afwezighed­en’ te noteren, maar om achteraf bij hen persoonlij­k te kunnen checken of ze oké zijn, om hen aan te moedigen.”

De campussen van KdG blijven open voor mensen in een moeilijke thuissitua­tie. Ze kunnen er in alle rust de lessen volgen, studeren of, zoals nu, hun examens afwerken. “En we bieden psychologi­sche ondersteun­ing op maat”, zegt Hendrickx. “Wie dat nodig heeft, kan nog altijd live in gesprek gaan met onze psychologe­n, tijdens een wandeling in de buitenluch­t.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium