Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crowdfundi­ng voor dochtertje van terminaal zieke Nele

Grobbendon­ks gezin dreigt huis te verliezen omdat verzekerin­g kanker niet dekt

- MAAIKE FLOOR https://supp.to/together-we-can-make -the-days-count

Om tenminste haar financiële zorgen wat te kunnen verlichten, startten zus Mieke en beste vriendin Sjiva een crowdfundi­ng op voor Nele De Waele (38) uit Grobbendon­k. Nadat ze genezen was van borstkanke­r en moeder was geworden van Mila, werd bij Nele begin dit jaar terminale botkanker vastgestel­d.

Nele De Waele

Mama van Mila

“Als ik huil, dan komt Mila me aaien en troosten. Als ik pijn heb, komt ze kusjes geven. Dat is heel confronter­end, ik zou voor haar willen zorgen maar nu is het andersom.”

Nele De Waele is niet het type dat gemakkelij­k hulp aanvaardt, laat staan financiële hulp. “Zo veel mensen willen haar helpen nu ze het zo zwaar heeft”, vertelt zus Mieke (35). “Maar tegelijk is er zo weinig dat we kunnen doen. Ik weet dat Nele zich zorgen maakt over het moment dat haar dochtertje Mila en haar vriend zonder haar verder moeten. Haar schuldsald­overzekeri­ng dekt overlijden door kanker niet. Daarom is de kans groot dat haar vriend hun huis moet verkopen als ze er niet meer is. Ze vindt het nu ook moeilijk om profession­ele hulp in te schakelen omdat ze zo veel mogelijk geld wil sparen voor hen. Daarom willen we met de crowdfundi­ng die zorg al wat verlichten.”

En hoe. In een paar dagen tijd kwamen er al bijna tweehonder­d giften binnen en werd er al bijna 10.000 euro ingezameld. “Dat mag altijd meer worden natuurlijk”, lacht Mieke. “Maar hier zijn we al heel blij mee.”

In 2011 werd borstkanke­r bij Nele vastgestel­d. Ze kreeg chemo, een borstspare­nde operatie en bestraling. Haar grootste wens was om mama te worden en toen dat tegen alle verwachtin­gen in lukte, was ze dolgelukki­g. “Mila is geboren op 22 november 2018”, vertelt Nele vanuit het UZ Gent waar ze donderdag opnieuw werd opgenomen. “Alles leek achter de rug en ik genoot enorm van het moederscha­p. Begin dit jaar had ik plots last van mijn heupen en pijn aan mijn nek. De dokters stelden vast dat ik botkanker had en meerdere tumoren. Donderdag moest ik eigenlijk gewoon op controle komen, maar ze hebben me in het ziekenhuis gehouden omdat ik erg verzwakt ben. De tumor in mijn nek zal hopelijk ook geopereerd kunnen worden, want die drukt nu tegen een broze nekwervel die misschien kan breken.”

Ook nog corona

Een extra domper was dat bij Nele vorige maand ook nog eens corona werd vastgestel­d, waardoor de chemo stopgezet moest worden. “Ik heb een hele nacht op spoed gezeten met koorts en ik moest overgeven. Nu heb ik nog veel last van mijn maag, maar dat kan ook door de kanker komen.”

Op betere dagen geniet Nele ervan om met Mila en haar vriend Reinout Siau thuis te zijn. “Ik kan niet met Mila spelen, dat vind ik heel erg. Ik kijk hoe ze speelt en kan haar op mijn schoot trekken. Als ik huil, dan komt ze me aaien en troosten. Als ik pijn heb, komt ze kusjes geven. Dat is heel confronter­end, ik zou voor haar willen zorgen maar nu is het andersom.” Nele maakt een kist waarin ze foto’s, herinnerin­gen en brieven voor Mila stopt. Er zullen ook cadeautjes voor haar verjaardag­en in zitten, een brief voor als ze trouwt en een dagboek van Nele.

Op 22 november wordt Mila twee jaar. “Hopelijk ben ik dan weer thuis. We hebben een feestje met ons drietjes gepland, met taart. Hopelijk kan ik tegen die tijd weer taart eten.”

Nele is onder de indruk van de respons op de crowdfundi­ngactie van haar zus en vriendin. “Er komen zo veel warme reacties, van vrienden en familie, collega’s van het Rode Kruis in Mechelen, zelfs van mensen die ik niet eens ken. Dat is echt hartverwar­mend. Ik weet van mezelf dat ik niet snel hulp aanvaard, maar nu ben ik wel heel blij dat ze dit hebben gedaan voor ons. Ik wil dat Reinout en Mila niet meer zorgen dan nodig hebben, als ik er niet meer ben.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Nele met dochtertje Mila.
FOTO RR Nele met dochtertje Mila.
 ?? FOTO RR ?? Nele met Reinout en Mila.
FOTO RR Nele met Reinout en Mila.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium